Declinul ceva mai consistent din prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost amendat astăzi la BVB de o mișcare pozitivă în contextul risipirii celei mai mari părți a incertitudinilor dinspre mediul politic.
Astăzi am consemnat o ședință preponderent "verde" la Bursa de Valori București, pe o lichiditate sub media ultimelor săptămâni. "Ședința a fost bună în sensul că toți indicii au crescut", a declarat pentru Profit.ro Traian Stan, investitor cu experiență de peste 10 ani în piața locală de capital, punctând că după scăderile de ieri ar fi fost necesar un astfel de avans al cotațiilor.
Indicele BET, al celor mai ranzacționate titluri, a urcat cu 0,37%, la nivelul de 7.189,94 puncte, o dinamică similară având-o și indicele compozit BET Plus. Indicele BET-BK, folosit ca referință pentru industria fondurilor mutuale s-a apreciat cu 0,47%.
"De aici încolo avem șanse să creștem mai mult", spune Stan. El are și explicații pentru tendința pozitivă de astăzi. În primul rând, rezultatele financiare la nouă luni ale principalelor companii listate au fost peste așteptările pieței, dar și peste performanțele de anul trecut. În al doilea rând, efectul asupra burselor internaționale ale atentatelor de la Paris s-a atenuat foarte repede. În al treilea rând, România are un nou guvern, surmontând relativ rapid impasul politic.
Valoarea tranzacțiilor din piața de acțiuni a fost marginal sub 30 milioane lei. Stan s-ar fi așteptat să fie măcar de 35 milioane lei pe fondul știrilor pozitive, însă bursa dezamăgește la acest capitol. "În continuare, o văd slab lichidă în perioada aceasta", a afirmat el.
Banca Transilvania, vedeta toamnei de la BVB
Două treimi din rulajul de astăzi al pieței a fost asigurat de primii cinci emitenți din topul tranzacțiilor, doar aceștia însumând schimburi de peste un milion de lei. Ca și în multe alte sesiuni de la BVB din această toamnă, cea mai tranzacționată acțiune a fost cea a Băncii Transilvania (TLV), care s-a apreciat cu 0,59%, până la prețul de 2,57 lei/acțiune, pe volume totalizând 6,31 milioane lei pe segmentul regular. Acestora li se adaugă schimburile din piața deal cu 2,54 milioane titluri, în valoare de 6,54 milioane lei. "Acțiunile TLV cresc - și cresc bine - de o perioadă bună de timp", comentează Stan.
Romgaz s-ar putea opri din scădere, OMV Petrom mai degrabă nu
A doua lichiditate a pieței, de 5,94 milioane lei, au avut-o acțiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,12% sub referință, la 0,815 lei/acțiune. Alături de acest emitent au mai fost alte două acțiuni în top 10 tranzacționare care au închis "pe roșu". SIF Moldova (SIF2) a pierdut 0,61%, până la prețul de 0,815 lei/acțiune.
Un declin ceva mai accentuat (-1,43%) a avut-o acțiunea OMV Petrom (SNP), care a închis ședința de astăzi la prețul de 0,3105 lei/acțiune, pe un rulaj de 0,8 milioane lei. "Acțiunea scade, scade. Mai văd, în continuare, probleme la ea. Nu-și revine așa curând. Nu sunt încântați oamenii să cumpere foarte mult", spune Stan. El explică faptul că societatea este afectată de prețul redus al petrolului care are perspective să se mențină la niveluri coborâte având în vedere stocurile mari din economii majore precum SUA sau China.
Nu la fel de îngrijorat este autorul portalului Ghid Bursier de evoluția acțiunii Romgaz Mediaș (SNG), afectată recent de vânzările realizate de Fondul Proprietatea. Astăzi titlurile transportatorului de gaze a revenit cu 0,89%, până la prețul de 28,2 lei/acțiune, după ce ieri a atins pe volume minimele de la listarea sa în noiembrie 2013. Transferurile depășind 4 milioane lei de azi și schimburile din sesiunile bursiere precedente îi dă încredere interlocutorului nostru că titlurile Romgaz încă sunt căutate: "Sperietura eu spun că nu a fost decât de scurtă durată pentru aceste acțiuni."
Într-o ședință în care indicele financiar BET-FI a câștigat 0,09% până la nivelul de 30.839,97 puncte, titlurile SIF abia au adunat împreună schimburi cu puțin peste 765.000 de lei. Stan observă totuși că aceste societăți fac rearanjări interesante de portofolii. SIF Transilvania (SIF3) a cumpărat acțiuni Fondul Proprietatea și alte titluri cu perspectivă de creștere, în timp ce SIF Moldova a marcat parțial din profitul obținut pe plasamentul în acțiunile Băncii Transilvania. El se așteaptă ca banii încasați din aceste vânzări să fie reinvestiți în piață conducând la noi creșteri.