Tractată de acțiunile bancare și pe volume sporite, bursa românească s-a reîntors în zona maximelor de după promovarea „taxei pe lăcomie” după un salt consistent în sesiunea de azi. Așteptările sunt ca o parte din ordonanță să nu se aplice. „Sunt speranțe false”, avertizează un investitor, uitându-se la declinul burselor europene.
Reacția a fost prudentă inițial, după anunțul privind primele date ale alegerilor europarlamentare, însă astăzi, pe Bursa de Valori București, am avut o sesiune explozivă. Pe cel mai mare rulaj al pieței de acțiuni din ultimele săptămâni, de 99,23 milioane lei (20,84 milioane euro), indicii principali au câștigat peste 3 procente, cu salturi încă și mai mari pentru acțiunile Băncii Transilvania (TLV) și OMV Petrom (SNP).
„Atipică”, este caracterizarea pe care o dă pieței Gabriel Iliescu, investitor activ la BVB, unde are un portofoliu relevant. „Crește în timp ce afară scad toate”, a declarat acesta pentru Profit.ro. Într-adevăr, indicii principali europeni au avut tendință negativă, după cum o arată tabloul Bloomberg: -0,45% indicele Euro Stoxx 50, -0,12% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,44% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,37% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,15% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,64% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15% pentru indicele indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoacePrin contrast, la București toate cele mai tranzacționate 10 acțiuni au avut închideri „pe verde”. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 3,02%, iar indicele reprezentativ BET a avut o explozie de 3,14%, până la nivelul de 8.500,84 de puncte, cea mai înaltă valoare de la prăbușirea în decembrie a cotațiilor în contextul promovării ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ, așa cum se vede pe graficul atașat.
Profit.ro anticipa încă de ieri, pe baza unor argumente de ordin tehnic faptul că ședința de astăzi urmează să fie importantă pentru atacarea unor niveluri-cheie, iar doborârea acestora a dat amplitudine mișcării. Inserăm mai jos graficul publicat cu o zi înainte și care menționa ca scenariu foarte probabil inversarea secvenței în zig-zag, conform teoriei lui Dow.
Indicele BET-TR, care măsoară performanța celor mai lichide acțiuni românești încorporând și dividendele încasate, a atins cea mai ridicată valoare de la lansarea sa și până în prezent. Este o injecție de sentiment pozitiv, iar Iliescu spune că vine din mediul politic. „Cred că de la alegeri sau că l-au luat pe Dragnea”, afirmă acesta adăugând că sunt așteptări că ordonanțele ar urma să nu se aplice. „E lumea plină de speranțe”, mai spune.
Subsecvent vine și avertismentul: „E o speranță falsă.” Investitorul se uită la piețele externe. „Austria era pe minus. Dar sunt mai multe probleme; nu numai Austria, e și Brexitul și cu Le Pen. Sunt mai multe crize...”
CITEȘTE ȘI Digi Communications în T1: veniturile cresc, dar compania intră pe pierdere netă. EBITDA urcăLa BVB, jucătorii au ales ca acestea să fie ignorate cel puțin astăzi. Impulsul din piață a fost antrenat și de creșterea cu 3,64%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune a titlurilor Băncii Transilvania, cel mai ridicat post-ordonanță și care au adunat schimburi de 29,42 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal s-a realizat o tranzacție specială în valoare de 2,10 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 2,71%, până la prețul de 11,38 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,41 milioane lei pe segmentul regular cărora lși se adaugă un transfer de tip deal.
Interes a existat și pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au crescut cu 2,93%, până la prețul de 35,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 15,58 milioane lei în ziua în care emitentul a anunțat semnarea unor contracte de vânzare pe câte 11 luni cu Engie România și E.ON România, în valoare de 674,46 milioane lei și, respectiv 531,51 milioane lei.
Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței cu un salt de 3,66%, în condițiile în care titlurile cele mai importante din structura sa, cele ale OMV Petrom, au crescut cu 5,56%, până la prețul de 0,3895 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,21 milioane lei în piața regulată, cărora li se adaugă un transfer de tip deal de aproximativ 698.000 de lei. Iliescu încadrează și această mișcare în categoria celor atipice. Pe Bursa de la Viena, acțiunile companiei-mamă OMV au scăzut, iar cele ale Petrom au revenit peste un preț care preceda corecția ex-dividend.
CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia, scădere de peste 3 ori a profitului net trimestrialLa același capitol energetic, titlurile Electrica (EL) au câștigat 1,82%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,74 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 4,23%, până la prețul de 370,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,29 milioane lei.
Pe segmentul financiar, în contextul celui de-al 5-lea rulaj al zilei, de 6,55 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 2,07%, până la prețul de 0,9860 lei/acțiune, o dinamică superioară indicelui sectorial BET-Fi, care s-a apreciat cu 1,50%, până la prețul de 35.901,02 de puncte.
Cu experiența sa de investitor îndelungată pe piață, Iliescu este mai degrabă prudent. „În momentul acesta, aș cumpăra selectiv. Nu e bine să cumperi pe maxime; sunt niște maxime locale la noi. E total atipic”, a conchis investitorul.