Indicele reprezentativ BET, aflat în zona maximului post-criză, a staționat, pe fondul unor volume foarte modeste. Investitorii au așteptat să se închidă sezonul raportărilor.
Probabil cu gândul la meciul România-Suedia sau așteptând Forumul Investitorilor Individuali, jucătorii de la Bursa de Valori București au avut o prezență slabă în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,59 milioane lei (3,90 milioane euro), cu niciun emitent depășind reperul unor schimburi de 3,5 milioane lei.
În absența ordinelor consistente, piața a fost practic în nemișcare. Indicele compozit BET Plus a urcat cu marginal, cu 0,03%, iar indicele BET a arătat aproape inert, +0,00%, pentru o închidere la nivelul de 9.692,51 de puncte. Sub aspect tehnic, ziua este fără semnificații. Aflat în zona maximelor post-criză, indicele celor mai lichide acțiuni românețt pare a aștepta o întâlnire cu media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), care a funcționat ca suport dinamic de mai multe ori pe parcursul trendului ascendent din acest an, așa cum se vede pe graficul atașat.
Impulsul de creștere a continuat, însă, azi la BVB. El s-a văzut la nivelul celei mai lichide acțiuni a pieței românești, cea a Băncii Transilvania (TLV). Pe cele mai mari volume din piața reglementată, în echivalent 3,35 milioane lei, titlurile instituției de credit s-au apreciat în piața reglementată cu 0,61%, până la prețul de 2,4650 lei/acțiune care conferă băncii o capitalizare record în cei 23 de ani pe bursa, de 12,86 miliarde lei (2,70 miliarde euro).
Pe același emitent s-a consumat și cel mai mare transfer special din piața deal, în valoare de 1,06 milioane lei. Banca Transilvania a publicat joi rezultatele financiare la 9 luni în care a afișat un profit net de 1,57 miliarde lei, în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut.
Aprecierea acțiunii care atrage cea mai mare prezență a investitorilor instituționali nerezidenți nu este întâmplătoare. Climatul este foarte bun pentru activele de risc la nivel mondial, iar investitorii de portofoliu într-o efervescență a cumpărărilor. Bursa americană este pe noi maxime istorice, cu indicele Dow Jones Average Industrial apropiindu-se de reperul de 28.000 de puncte.
În Europa, de asemenea, tabloul ulltimei sesiuni a săptămânii a fost în întregime în nuanțe de “verde”: +0,62% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,14% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,47% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,35% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,34% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Profitul net la 9 luni al Oil Terminal crește de aproape 4 ori, la 8 milioane lei. Investitorii americani - încă fără răspuns, dar apare un proiect de investiții cu inițiativă de la statLa București, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,57 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP), au urcat cu 0,42%, până la prețul de 1,1850 lei/acțiune, în ziua desfășurării unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor în care a fost aprobat pentru anul 2020 un program de răscumpărare care vizează achiziția a 800,00 milioane acțiuni proprii.
Ziua a fost încă și bună pentru celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, într-un context în care investitorii se gândesc la o perspectivă a îndepărtării pragurilor de deținere de 5% după un vot favorabil așteptat în Camera Deputaților după alegerile prezidențiale, cameră decizională, unde Comisia de Buget-Finanțe a dat aviz favorabil legi fondurilor de investiții alternative.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu schimburi însumând 1,32 milioane lei au atras cea mai mare activitate la acest capitol, într-o zi în care cotația a crescut cu 1,81%, până la prețul de 2,2500 lei/acțiune. Aceasta a influențat și indicele financiar BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un avans de 1,05%, până la nivelul de 43.380,98 de puncte.
CITEȘTE ȘI Limita de variație de 15% pentru o zi de tranzacționare este eliminată de la bursă. Noul mecanism de administrare a volatilității - explicatPe contrasens, indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,22%, în contextul în care titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,99%, până la prețul de 14,02 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,12 milioane lei. Pe același segment, titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 1,34%, până la prețul de 11,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,12 milioane lei, în ziua în care distribuitorul de electricitate a anunțat că și-a redus cu 48,8% profitul net la 9 luni, la 161 milioane de lei, de la 315 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a majorării cu o treime a costurilor cu energia achiziționată.
La polul opus, titlurile producătorului de elicoptere IAR Brașov (IARV) au avut un salt de 11,52%, până la prețul de 18,40 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin sub 1 milion de lei, în contextul în care compania a realizat în primele 3 trimestre dn acest an un profit net de de 49,53 milioane lei, în creștere cu 139,62% față de 20,67 milioane lei în intervalul corespondent din 2018.