Bursa americană trage în jos piața locală

Bursa americană trage în jos piața locală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 dec 2015

Astăzi, la BVB, am avut o ședință "roșie", cotațiile coborând mai accentuat în ultima parte a ședinței, sub presiunile piețelor externe. "Bursa a fost trasă în jos lent, dar ferm, de ce se întâmplă pe plan internațional", spune administratorul de fonduri Laurențiu Roșoiu.

Bursa de Valori București a încheiat săptămâna pe o tendință negativă, indicele BET suferind cea de-a patra ședință consecutivă de scăderi, declinul de 1,22% aducându-l pe nivelul de 6.941,08 puncte, prima coborâre sub reperul de 7.000 de puncte din luna august și până în prezent.

"Către finalul ședinței scăderile s-au accentuat, în special pe titlurile financiare", a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Roșoiu, director adjunct la SAI Star Asset Management, societate cu active în administrare de aproximativ 40 milioane lei (8,83 milioane euro).

Declinul a venit într-adevăr după ora 14.00, iar interlocutorul nostru îl pune pe seama evoluțiilor din piețele externe, unde Bursa de la New York a avut o deschidere cu aproximativ un procent sub nivelurile referinței sesiunii precedente pentru principalii indici.

Perspectiva de ridicare a dobânzii-cheie pentru dolar de către Rezerva Federală Americană în ședința de miercurea viitoare a marcat traiectoria piețelor internaționale. "Bursa de la București a fost trasă în jos lent, dar ferm, de ce se întâmplă pe plan internațional", spune Laurențiu Roșoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Vânt de scăderi în Occident și slăbiciune pe piața locală

Dincolo de ceea ce se întâmplă în exterior, el pune în legătură declinul de astăzi și cu dimensiunea redusă a pieței care determină susținerea slabă la cumpărare. Reprezentativitatea BVB este o altă problemă. Indicatorii buni la nivel macroeconomic și perspectivele mai degrabă pozitive pentru economia României ar fi trebuit să aibă o influență pozitivă a pieței locale de capital. Lipsa unei conexiuni cu economia reală și-a spus cuvântul, ca și și slaba reprezentare a sectoarelor care au avut o evoluție fastă și contribuție importantă la creșterea economică, spune Roșoiu.

Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 1,21%, aceeași amplitudine a reculului având-o și indicele financiar BET-FI, până la valoarea de 29.918,88 puncte. Din componența acestuia, Fondul Proprietatea (FP) a avut cel mai bun rulaj al pieței, de 5,71 milioane lei, într-o zi în care care titlurile au suferit un declin de 1,60%, până la prețul de 0,80 lei/acțiune.

Intraday, acțiunea FP a coborât chiar și sub acest reper, observă Roșoiu care este suprins de mișcarea mai drastică în pofida faptului că ieri seara Fondul a anunțat o diminuare a valorii nominale a acțiunii la 0,85 lei pe unitate de la 0,90 de lei pe unitate, prin restituirea în iunie 2016 de aport la capital în valoare de 550 milioane lei. "Este probabil pentru că emitentul are o senzitivitate sporită la mișcările din piețele internaționale", explică reprezentantul SAI Star AM.

Prețul petrolului trage în jos titlurile energetice

Banca Transilvania (TLV) a pierdut 0,63% la nivelul capitalizării bursiere, până la prețul de 2,38 lei/acțiune pe a doua valoare de tranzacționare a zilei, de 3,73 milioane lei. Pe locul trei în topul rulajelor, cu schimburi însumând 2,32 milioane lei, s-au regăsit acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) care au scăzut cu 0,72%, până la prețul de 27,6 lei/acțiune, un nou minim de la listarea companiei în noiembrie 2013.
Indicele energetic BET-NG a scăzut cu 1,10%, deprecieri fiind și pe acțiunile OMV Petrom (-1,00%), Transelectrica (-1,76%) și Electrica (1-17%). "Este normal ca scăderea prețului petrolului să se resimtă cumva mai puternic pe titlurile energetice", spune Roșoiu.

El atenționează că în piețele internaționale există rapoarte care avertizează că prețul internațional al petrolului de tip West Texas (WTI) poate scădea până la 20 de dolari pe baril, însemnând jumătate față de cotațiile afișate în cea mai mare parte a acestei toamne. Este un nivel de suport la care petrolul s-a tranzacționat în anii 1986-1996, mai spun studiile respective.

Lichiditate slabă la final de săptămână

O notă discordantă față de roșul de astăzi de la BVB au făcut-o titlurile Turbomecanica (TBM) ce s-au apreciat cu 10,98%, până la prețul de 0,0364 pe transferuri depășind cu puțin 1,35 milioane lei. În rest, numai titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) dintre acțiunile românești în top 10 tranzacționare au mai avut o evoluție marginal peste referință (+0,12%). Volumele au fost însă slabe, doar cu puțin peste 760.000 lei.

A fost o caracteristică generală a acestei ședințe lichiditatea slabă, punctează Roșoiu. "Nu am avut niciun deal", completează el. Rulajul pieței de acțiuni a fost, conform portalului BVB, de numai 16,37 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
star am
laurentiu rosoiu
bvb
bursa
fondul proprietatea
petrol
omv petrom
romgaz
banca transilvania