După 2 ședințe cu activitate de tranzacționare la cota de avarie, rulajul pieței de acțiuni de la BVB a depășit 39 milioane lei, însă indicii nu s-au mișcat decisiv. „Este o piață de așteptare”, spune un analist.
În ședințele de tranzacționare de la Bursa de Valori București de vineri și luni, transferurile pe piața de acțiuni abia au însumat împreună echivalentul a 2 milioane de euro. A fost un simptom al absenței investitorilor nerezidenți, în condițiile în care în respectivele zile bursele occidentale au fost oprite cu ocazia Paștelui Catolic și Protestant.
Odată cu străinii, au revenit și volumele. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat astăzi la 39,06 milioane lei (8,38 milioane euro), însă sub aspectul dinamicii cotațiilor, sesiunea a fost marcată de indecizie. Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers România, remarcă faptul că pentru principalele acțiuni deviațiile au fost marginale față de prețurile de referință ale ședinței anterioare. „Este o piață în așteptare”, este caracterizarea analistului financiar.
CITEȘTE ȘI Brokerii vor ca Bursa să pună piatra de temelie la piața derivatelor. Propunere pentru o contraparte centrală româneascăEste ceva care s-a reflectat și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,04%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,05%, până la nivelul de 8.764,69 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele ezită nu departe de maximului post-criză de 8.816,96 puncte, atins la jumătatea lunii trecute și în zona mediilor mobile care definesc tendința pe termen scurt și care sunt înlănțuite neconcludent, așa cum se vede pe graficul atașat.
Trendul ascendent rămâne intact, fapt indicat de parcursul ascendent al mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).
Chiar și această pierdere a tendinței pe termen scurt nu este alarmantă, iar Cazacu de la XTB chiar sesizează un aspect pozitiv faptul că la BVB cotațiile au bătut pasul pe loc într-un răstimp în care bursele mari au fost marcate de deprecieri și de fluctuații puternice. „La noi, este foarte amortizat zgomotul din piețele externe unde se dau bătălii grele”, a afirmat analistul financiar.
Acțiunile Romgaz au energie pentru a rezista în zona maximelor istorice
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi totalizând 8,42 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 0,13%, până la prețul de 38,00 lei/acțiune. Cotația se menține în zona maximului de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, susținută de perspectiva acordării dividendului cumulat brut de 4,99 lei/acțiune, care și la nivelul închiderii de azi poartă un randament net de 12,48%.
Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a oscilat neconcludent cu puțin sub 69 de dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat pe nivelul de preț de 0,3215 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 6,11 milioane lei. Tot pe nivelul de preț al sesiunii precedentem de 8,15 lei/acțiune, au închis și titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au adunat schimburi de 1,50 milioane lei. O zi mai slabă au avut titlurile Transgaz (TGN) și Electrica (EL), care s-au depreciat cu 1,34% și, respectiv 1,85%, aceste acțiuni trăgând în jos indicele sectorial BET-NG care a pierdut 0,51%.
Unde am avut închidere „verde”
Prin contrast, indicele financiar BET-FI a fost singurul cu închidere pozitivă, +0,09%, la valoarea de 40.776,94 puncte. Acesta a fost ajutat de cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), care a câștigat 0,96% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,9480 lei/acțiune o sesiune pe transferuri de 1,06 milioane lei. Este o depășire a nivelul de 0,9350 lei/acțiune, cel al ofertei publice de răscumpărare prin care emitentul a achiziționat 1,20 miliarde acțiuni proprii. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring semnala încă de la jumătarea lunii trecute că această acțiune are potențial de creștere. „Graficul arată OK”, declara acesta pentru Profit.ro.
Tranzacții de peste 15 milioane lei cu acțiuni bancare
În ziua în care în Profit.ro a publicat în exclusivitate știrea potrivit căreia Banca Transilvania (TLV) a intrat în posesia documentelor finale aferente achiziției Bancpost, titlurile instituției de credit s-au corectat cu 0,19%, până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, pe transferuri însumând 5,50 milioane lei în piața reglementată. Pe acealași emitent, în piața deal, s-au efectuat tranzacții în valoare de 2,36 milioane lei.
Pe același segment de piață, s-au realizat șiun transferuri de tip deal cu titluri BRD Groupe Société Générale (BRD), a căror valoare agregată a fost de 4,64 milioane lei. În piața regular, titlurile BRD au urcat cu 0,13%, până la prețul de 15,18 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,06 milioane lei.
Motive de îngrijorare din piețele mari. Până unde merge robustețea BVB?
Cazacu de la XTB spune că investitorii trebuie să reflecteze la faptul că în piețele mari se petrec 2 schimbări semnificative, respectiv o treptată deteriorare a sentimentului față de companiile tehnologice după scandalurile recente privind invadarea vieții private a utilizatorilor, dar și o amplificare a temerilor legate de escaladarea unui conflict pe teren comercial între SUA și China. Declarații recente ale președintelui american Donald Trump privind ridicarea barierelor vamale pentru produsele IT ar putea aduce un răspuns din partea Chinei. Nu este vorba atât de taxele vamale propriu-zise, cât dece ar putea urma după aceasta, posibile reacții cu impact direct greu de calculat asupra economiei globale și a încrederii.
„La BVB, piața pare relativ robustă”, spune Cazacu. El este rezervat, însă, asupra capacității acțiunilor românești de a se menține pe niveluri ridicate și după trecerea datelor de înregistrare pentru încasarea dividendelor. „Va rezista la fel de bine piața?!”, conchide cu o întrebare analistul financiar.