Titlurile Sphera Franchise Group au urcat, după 2 ore și jumătate de la intrarea la tranzacționare pe BVB, la reperul de 32,70 lei/acțiune, cu 12,76% față de prețul de ofertă, ceea ce înseamnă că societatea ajunge la cota bursei cu o capitalizare de piață de 1,26 miliarde lei (272,95 milioane euro).
O dimineață cu ploaie și cer întunecat la București. Cu toate acestea, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel, spune că este „o zi minunată”. Privește din perspectiva pieței de capital care are începând de astăzi un nou emitent în Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, prima prezență a sectorul de alimentație publică și care oferă posibilitatea investitorilor de portofoliu să ia expunere pe creșterea economică pe segmentul consum.
„S-a spart gheața și în acest domeniu”, spune Anghel.
Britanicul Mark Hilton, CEO la Sphera, a declarat pentru Profit.ro că este norocos să fie managerul unui business care crește. Conform prospectului ofertei de listare pentru un interval de 5 ani, planul de extindere prevede dublarea numărului de restaurante la 240 de puncte, dintre care 34 de unități vor fi în Italia. Compania deja a deschis restaurante KFC la Verona și Maestre, lângă Veneția, iar pentru anul viitor este programată inaugurarea unei unități noi la Torino. Ar fi 20 un ritm de deschidere de 20 de restaurante pe an, ceea ce este semnificativ, spune Hilton.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Este povestea care a alimentat creșterea cotației la intrarea în ringul bursier. La capătul a 2 ore de tranzacționare, acțiunile cu simbolul SFG se aflau pe nivelul de preț de 32,70 lei/acțiune, cu 12,76% peste prețul ofertei publice de 29,00 lei/acțiune.
În condițiile unei participări slabe a retailului și în subsecvent a unei alocări de numai 5% din acțiuni către tranșa investitorilor individuali a ofertei care s-a ridicat la 285,12 milioane lei (62,00 milioane euro) lichiditatea era o necunoscută. În primele 2 ore de tranzacționare au fost schimburi cu aproximativ 144.000 de acțiuni, reprezentând 1,46% din free-float, rulajul ridicându-se la 7,66 milioane lei (1,66 milioane euro), conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.
De ce nu a fost entuziast retailul și ce fel de investitori au venit
Bogdan Câmpianu, șef al operațiunilor pe România a brokerului tranzacției WOOD & Company Financial Services, pune participarea slabă a micilor investitori pe absența discountului. Datele preliminare privind interesul asupra ofertei a determinat, însă, consorțiul de intermediere din care mai fac parte Raiffeisen Bank și Alpha Finance să considere că nu mai este necesar acest discount, mai ales având în vedere că s-a oferit un interval de preț.
Este o prejudecată, mai spune Câmpianu, că o acțiune va avea lichiditate mică în condițiile unei prezențe slabe a retailului. El a oferit exemplul Conpet Ploiești (COTE) unde rulajele au sporit pe măsură ce în acționariat au intrat tot mai mulți instituționali, dar și al piețelor mari unde deja investitorii individuali nu mai participă direct în piață. Hilton de la Sphera le mulțumește însă și micilor investitori care au ales să-și plaseze în companie „banii câștigați cu greu”.
Interesul a fost însă bun pentru instituționali, rata de alocare find de 0,4409738979. Din România au fost 35% dinre investitori, în timp ce dintre nerezidenți au fost investitori din Marea Britanie, țările Scandinave și cele din regiune, respectiv Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Croația, în general cei care participă la exercițiile de piață de la BVB.
Cea mai bună perioadă de listări la bursă. Se pregătesc și alte companii
Președintele operatorului de piață de la București Anghel a subliniat etapa pozitivă pe care o traversează bursa locală. Într-un interval de 10 luni au fost aduse la cota BVB nu mai puțin de 5 companii. „Este cea mai bună perioadă din istoria bursei ca număr de listări”, a declarat Anghel. „Suntem optimiști că listările vor continua”, a adăugat el.
Prezent la evenimentul de listare a Sphera de la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache a anunțat că mai sunt 2 solicitări de aprobare a unor prospecte de listare.
CITEȘTE ȘI A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursăLa prețul de 32,70 lei/acțiune, acțiunea este transacționată la cota BVB la un nivel de 20,90 de ori câștigul pretaxare EBITDA care în anul 2016 a fost de 60,28 milioane lei. Câmpianu spune că multiplii au fost considerați a fi fost ridicați, dar compania este de creștere.
Hilton spune că este succesul unui business românesc ce a pornit de la o pizzerie din Dorobanți acum 23 de ani pentru a ajunge o companie care să investească și în străinătate. Ultima realizare este includerea în portofoliu și a mărcii Taco Bell, care va deschide o a 2-a unitate în Mega Mall, din apropierea Arenei Naționale din București. CEO-ul de la Sphera spune că românii sunt invitați să mănânce din bucătăria mexicană delicioasele taco și burrito.Cu aproximativ 100 de restaurante și puncte de livrare, Sphera și-a păstrat dinamica și la 6 luni, cu vânzări din restaurante în valoare de 287,83 milioane lei și un rezultat net al exercițiului de 28,33 milioane lei. Compania a forțat îndatorarea în anul listării. La data de 30 iunie, compania avea active totale în valoare de 195,02 milioane lei, cu 63,00% mai mari decât cele de 119,64 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval, datoriile totale s-au majorat cu 54,21%, la 94,67 milioane lei, de la 61,39 milioane lei.
De ce a venit Sphera la cota bursei? Pe scurt, ca să iasă parțial 2 dintre acționarii majoritari. Bursa oferă oportunitatea unor rebalansări ale portofliilor de investiții, a spus Hilton, răspunzând la o întrebare a Profit.ro.