Pachetele de acțiuni puse în vânzare de Fondul Proprietatea la OMV Petrom încep să reintre în piață. Astăzi am asistat la cel de-al 3-lea rulaj pe titlurile companiei petroliere de la listarea emitentului în piața reglementată, în timp ce pe piața deal au fost realizate transferuri speciale în valoare de 10 milioane lei. „Există interes la cumpărare”, remarcă un broker.
Bursa de Valori București a fost acaparată astăzi de activitatea de tranzacționare pe titlurile OMV Petrom (SNP), unde free-float-ul s-a majorat cu o treime în urma ofertei publice secundare derulată de Fondul Proprietatea (FP), prin care a vândut 6,42% din titlurile companiei petroliere.
Volumele au fost excepționale. Numărul de 158,01 milioane titluri schimbate pe segmentul regular, echivalentul a 35,36 milioane lei, este cel de-al 3-lea de la listarea acestui emitent și o valoare mai mult decât dublă față de cel mai mare rulaj din ultimii 10 ani, de 65,08 milioane acțiuni, consemnat în sesiunea de tranzacționare din 14 octombrie 2008, în vâltoarea crizei financiare.
Acestora li se adaugă cele 48 milioane titluri schimbate pe piața deal, valoarea tranzacțiilor fiind de 10,54 milioane lei. Volumul de 206,02 milioane acțiuni transferat astăzi la BVB reprezintă 5,66% din totalul celor 3,64 milioane acțiuni puse în vânzare în cadrul ofertei publice încheiate săptămâna trecută.
„Este o ședință de tranzacționare dedicată acțiunilor OMV Petrom. La cotația de 0,2100 lei/acțiune a fost un cadou frumos făcu de Fondul Proprietatea altor fonduri”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest. „E un preț foarte bun de intrare la cumpărare”, a adăugat acesta.
În afirmația sa, argumentul este chiar piața, respectiv interesul pe partea de cerere. Dacă piața a început ezitant, iar în primele minute de tranzacționare titlurile OMV Petrom scădeau chiar și cu peste 3%, atingând un minim intraday de 0,2175 lei/acțiune, după ora 11:00 s-au înscris pe o traiectorie coerent ascendentă, trecând peste referința de ieri și închizând la prețul de 0,2290 lei/acțiune. „Există interes la cumpărare”, rezumă Șerdean.
Este exact partea de cerere cea care reprezenta o necunoscută. După închiderea ofertei, Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, avertiza pentru publicația noastră că va exista o presiune la vânzare în măsura în care mulți dintre cei care au dobândit titluri în oferta publică sunt doritori să marcheze un câștig semnificativ pe termen scurt, în timp ce dimensiunea cumpărătorilor și comportamentul lor (mai agresiv sau mai conservator) nu sunt cunoscute.
Ce au gândit vânzătorii și cine sunt cumpărătorii
Cumpărătorii au existat astăzi și au dus cotația cu 1,78% peste nivelul închiderii de ieri, pe fondul unor volume consistente. Prețul de 0,2290 lei/acțiune oferă un randament de 9,04% investitorilor instituționali care au cujmpărat la prețul de 0,2100 lei/acțiune și un câștig de 14,78% pentru investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile ale ofertei și au dobândit titlurile la prețul de 0,1995 lei/acțiune. Sunt randamente anualizate de 270-530%. Acesta este și contextul în care unii din cei care au intrat au ales să vândă. Se așteptau la randamente de 3% și au randamente de 10%. Prețul a fost bun, iar posibilitatea de câștig este peste posibilitățile lor, explică Șerdean.
Brokerul îi vede pe cumpărători ca fiind „antemergători”, fonduri în principal străine care vor să fructifice conjunctura favorabilă, a unei economii românești cu creștere 5% anul acesta conform prognozei FMI și a unei burse locale cu perspectiva ridicării la statutul de piață emergentă. Atunci când BVB va promova, fondurile care au cumpărat astăzi le vor răsturna la fondurile destinate piețelor emergente. Determinarea cumpărătorilor din aceste zile s-a văzut și în sesiunea de ieri când au fost ordine de câte un 1 milion de acțiuni sau 2 milioane de acțiuni.
Care este contextul extern al intrării în piață a acțiunilor suplimentare la OMV Petrom
Murgoci afirmase că activarea cumpărătorilor se va face în funcție de condițiile de piață. Acestea au fost astăzi favorabile, ziua fiind de creșteri pentru activele de risc în piețele europene. Astfel, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, s-a apreciat cu 1,27%. Dacă indicele FTSE100 de la Londra a avut un avans mai atenuat, de 0,76%, pentru indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt, câștigurile au fost de 1,32% și, respectiv 1,22%.
La nivel regional, ziua a fost de asemenea, „verde”, cu indicii în urcare: 0,41% pentru WIG20 de la Varșovia, +1,40% pentru BUX de la Budapesta și +0,92% pentru PX de la Praga.
La București, sesiunea de tranzacționare a fost pozitivă numai pentru titlurile OMV Petrom. Indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,34%, până la nivelul de 6.844,47 puncte, în timp ce indicele BET Plus a pierdut 0,37%.
Marcări de câștiguri pe titlurile Băncii Transilvania
Interesul pentru acțiunile OMV Petrom nu a canalibalizat activitatea de tranzacționare pe ceilalți emitenți. Dimpotrivă, aceasta pare a fi fost impulsionată. Astfel, rulajul total al pieței de acțiuni a fost de 78,41 milioane lei (17,39 milioane euro). Pe locul 2 în acest clasament, au fost titlurile Băncii Transilvaia (TLV), care au suferit o corecție amplă, de 2,47%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune. „Cred că se marchează profituri. Vin alegerile la americani, nu se știe ce va fi și se anticipează volatilitate”, a explicat mișcarea Șerdean.
Prin contrast, celelalte titluri bancare lichide de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale /BRD), care au urcat cu 1,85%, până la prețul de 11,00 lei/acțiune, pe transferuri depășind cu puțin un milion de lei. Au rezistat astfel bine unui moment delicat pentru bănci, în contextul în care Camera Deputaților, decizională, a votat în unanimitate legea coversiei creditelor în franci elvețieni în moneda națională, la cursul istoric.
FP se vinde la bucată
Impulsul de pe titlurile favorabile nu a putut trage peste referință indicele sectorului energetic BET-NG, care a coborât cu 0,03%. Din structura sa, titlurile Electrica (EL) s-a depreciat cu 0,15%, până la prețul de 13,48 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,51 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis la prețul de 23,30 lei/acțiune, în scădere cu 0,21%, pe fondul unor schimburi de 3,61 milioane lei.
Prin contrast, pe volume modeste, titlurile SIF au avut o zi bună, ceea ce a favorizat închiderea indicelui financiar BET-FI la valoarea de 28.877,31 puncte, în urcare cu 0,32% față de sesiunea precedentă. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, a consemnat însă un recul de 0,25%, până la prețul de 0,8010 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,75 milioane lei.
Pentru Șerdean este dezamăgitor că acest emitent se îndreaptă către lichidare, fiind vândut bucată cu bucată. FP nu a avut administratorii care să-l dezvolte. „E păcat că nu a fost ales un alt administrator care să dea valoare acțiunilor prin plasamente, ci a ales să-l vândă pe bucăți”, a conchis brokerul de la IFB Finwest.