10 Reguli de Aur privind Investițiile la Bursă în 2023

Piața de capital   
10 Reguli de Aur privind Investițiile la Bursă în 2023

După un roller-coaster în 2022, care ne-a întors stomacul pe dos, este clar că trebuie să ne reamintim cele mai elementare reguli de investiții - cele pe care, de cele mai multe ori, investitorii le uită.

Investițiile în acțiuni sunt adesea considerate complexe și dificile. Cu toate acestea, există un set de reguli de aur care pot ajuta investitorii să rămână pe drumul cel bun pentru a încerca să își atingă obiectivele finale. Când vine vorba de managementul banilor, investițiile pot juca un rol important în crearea bogăției. Poate fi dificil să decizi ce active să alegi, în ce să investești, pe ce orizont de timp și așa mai departe.

Urmărește-ne și pe Google News

Iată 10 reguli pe care orice investitor ar trebui să le cunoască:

1. Documentează-te

Nu te încrede orbește în ceea ce spune cineva pe internet, asigură-te că o anume ipoteză este susținută de mai multe surse credibile. Cei mai mulți oameni sunt subiectivi atunci când vine vorba de acțiunile pe care le dețin, așa că, în mod natural, nu pot spune decât lucruri bune despre companiile pe care le au în portofoliu. Fă tot posibilul să înțelegi atât avantajele, cât și dezavantajele asociate fiecărui activ investițional și formează-ți o opinie imparțială.

2. Evită să investești în active pe care nu le înțelegi

Înainte de a lua în considerare orice investiție, ia-ți timpul de care ai nevoie pentru a te documenta temeinic, astfel încât să înțelegi exact despre ce este vorba și care sunt riscurile. ETF-urile, de exemplu, emit un document cu informații cheie pentru investitori (KIID) sau un document cu informații cheie (KID) care explică principalele funcții și comisioane asociate fondului. Trebuie să citești acest document înainte de a investi. Dacă investești în acțiuni individuale, asigură-te că știi ce face compania respectivă și cum își planifică viitorul. Înainte de a investi, trebuie să studiezi toate aceste aspecte și să fii la curent cu toate informațiile.

3. Stabilește-ți obiective clare

Cunoașterea obiectivelor financiare și a orizontului de timp pentru care investești te poate ajuta să rămâi fidel planului tău. De exemplu, dacă ți-ai setat obiective pe termen lung, cum ar fi economisirea de bani pentru educația copiilor tăi sau pentru o pensie personală de care te vei bucura peste zeci de ani, ai putea fi mai puțin tentat să investești în active riscante.

4. Nu pune toate ouăle în același coș

Atunci când vine vorba despre investiții la bursă, această regulă este mai relevantă ca niciodată. Toți investitorii cunosc acest proverb, dar este deosebit de important să și aplicăm această regulă atunci când investim. Distribuirea capitalului investițional pe o serie de tipuri de active și zone geografice diferite înseamnă că nu vei fi dependent de un singur tip de investiție sau de o singură regiune. Asta înseamnă că, dacă unul dintre active are performanțe slabe, unele dintre celelalte ar putea compensa aceste pierderi, deși nu există nico garanție în acest sens.

5. Cu cât potențialul randament este mai mare, cu atât este mai mare și nivelul de risc.

Perspectiva unor randamente mai mari poate fi atractivă, dar există, de obicei, un risc mai mare de pierdere a fondurilor. Gândește-te bine la apetitul tău pentru risc. S-ar putea să te simți mai confortabil alegând investiții mai puțin riscante, chiar dacă randamentele vor fi probabil mai mici. Cu toate acestea, nu uita că nicio investiție nu este lipsită de riscuri și există întotdeauna o șansă să primești mai puțin decât ai investit. Cu toate acestea, dacă tentația de a investi într-un potențial activ foarte profitabil și cu risc ridicat te mistuie pe dinăuntru - investește doar o mică parte din bugetul total de investiții.

6. Dacă ceva sună prea frumos ca să fie adevărat, de obicei așa este.

Ferește-te de investițiile foarte speculative care par prea frumoase pentru a fi adevărate, nu te lua după mulțime și nu investi (sau vinde) doar pentru că alții o fac. De exemplu, mulți investitori au investit în monede digitale atunci când prețul acestora a crescut, dar valoarea lor a scăzut ulterior. Cei care în acel moment nu au putut face față stresului și au vândut la minime au pierdut averi.

7. Investițiile nu sunt întotdeauna însoțite de randamente ridicate.

În primul rând, este necesar să înțelegi singur care este rentabilitatea pe care te aștepți să o obții dintr-o investiție. Citind documentația și urmărind evoluția, nu putem presupune că o companie va exista timp de zeci de ani. Poate dura câțiva ani pentru ca o afacere să devină profitabilă. Cu toate acestea, obiectivul ar putea fi mai bine exprimat în procente de profit, și nu în perioada investiției. La urma urmei, se poate întâmpla ca valoarea oricărei acțiuni să revină la nivelurile de acum un deceniu sau, chiar mai rău, compania să se dea faliment.

8. Dobânda compusă și medierea costului pot contribui la creșterea randamentelor

Strategia DCA (Dollar Cost Averaging) te poate ajuta să eviți volatilitatea activelor și îți permite să nu monitorizezi constant o companie. Dacă nu ești în căutarea unui randament rapid de pe urma investiției tale, ai putea lua în considerare reinvestirea fondurilor pentru a-ți mări expunerea la investiția ta, care ar putea crește în valoare și ar putea crește profitabilitatea ta generală. Cu alte cuvinte, câștigurile tale pot genera, de asemenea, un randament, care este cunoscut sub numele de dobândă compusă. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că reinvestirea câștigurilor, în loc să le încasezi sub formă de numerar, înseamnă că ai putea să le pierzi sau să vezi cum valoarea lor scade. În cazul în care orice câștig pe care îl obții este reinvestit automat - de exemplu, dacă investești direct în acțiuni și adopți un plan de reinvestire automată a dividendelor, nu vei putea alege prețul la care vei cumpăra acțiuni suplimentare, astfel încât acesta poate fi mare sau mic.

9. Rebalansează-ți portofoliul dacă este necesar

Piețele sunt în continuă schimbare, la fel și investițiile tale. Vei investi timp de mai mulți ani, așa că este important să realizezi verificări periodice pentru a-ți monitoriza investițiile. Uneori, alocarea inițială a activelor se poate dezechilibra, așa că trebuie să o reechilibrezi. De exemplu, piața poate fluctua în direcții diferite, modificând efectiv procentul investiției tale. Intenționezi să lucrezi la menținerea unui procent care să te ajute să îți atingi obiectivele? Dacă nu intervii, este posibil să ai o expunere mai mare pe o clasă de active decât pe alta atunci când piața fluctuează.

Ca parte a procesului de rebalansare a portofoliului, cumperi sau vinzi anumite active pentru a reveni la alocarea dorită. Acest lucru poate ajuta la prevenirea situațiilor în care un portofoliu este prea agresiv atunci când obiectivul principal este acela de a minimiza riscul. În plus, prin rebalansare poți evita situația în care ai prea multe active dintr-o anumită clasă și îți poți readuce portofoliul la setul inițial de active.

10. Nu încerca să te sincronizezi cu piața
Într-o lume ideală, investitorii ar putea cumpăra active chiar înainte ca acestea să se aprecieze și să le vândă înainte ca prețul acestora să scadă. Cu toate acestea, nimeni nu știe în ce direcție se vor mișca piețele în viitor, astfel încât, încercarea de a previziona creșterile și scăderile pieței poate duce la cumpărarea sau vânzarea în cele mai nepotrivite momente. Cumpărarea și păstrarea investițiilor poate ajuta investitorii să își mențină angajamentul față de obiectivele pe termen lung, evitând deciziile provocate de panică atunci când piețele sunt volatile.

În concluzie

Dacă intenționezi să începi să investești, asigură-te că ai parcurs aceste "reguli de aur". Având în vedere aceste sfaturi simple de investiții, s-ar putea să ai șanse mai mari de a-ți pune banii să lucreze pentru tine. Dacă ești de părere că potențiala recompensă nu merită riscul, atunci este posibil ca investițiile să nu fie potrivite pentru tine.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii
bursa