Franța, Italia și România - cel mai ridicat deficit de cont curent din UE

Financiar   
Franța, Italia și România - cel mai ridicat deficit de cont curent din UE

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 58,3 miliarde de euro (1,4% din PIB) în primul trimestru din 2023, după un plus de 23,5 miliarde de euro (0,6% din PIB) în precedentele trei luni și o creștere cu 15,7 miliarde de euro (0,4% din PIB) în perioada ianuarie-martie 2022, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În primul trimestru al anului în curs, 14 state membre UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (69,9 miliarde de euro), Țările de Jos (25,9 miliarde de euro), Irlanda (13,6 miliarde de euro), Spania (10,3 miliarde de euro), Danemarca (9,2 miliarde de euro), Suedia (7,9 miliarde de euro), Polonia (5,5 miliarde de euro) și Austria (4,8 miliarde de euro), în timp ce alte 12 țări membre, printre care și România, au înregistrat deficit de cont curent, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Gigantul TotalEnergies își consolidează prezența în domeniul energiei solare din Europa de Est prin achiziționarea a cinci proiecte fotovoltaice în România. Ținta - Top 5 producători globali CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul TotalEnergies își consolidează prezența în domeniul energiei solare din Europa de Est prin achiziționarea a cinci proiecte fotovoltaice în România. Ținta - Top 5 producători globali
Evenimente

Țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Franța (minus 11,8 miliarde de euro), Italia (minus 5,2 miliarde de euro), România (minus 4 miliarde de euro), Grecia (minus 3,8 miliarde de euro), Belgia (minus 3,3 miliarde de euro) și Croația (minus 2,6 miliarde de euro).

În primele trei luni din acest an, UE a înregistrat excedente de cont curent pe relația cu Marea Britanie (51,4 miliarde de euro), Elveția (22,6 miliarde de euro), SUA (18,8 miliarde de euro), Canada (9,6 miliarde de euro), Hong Kong (7,3 miliarde de euro), Brazilia (6,3 miliarde de euro) și centrele financiare offshore (3,5 miliarde de euro).

Deficite au fost pe relația cu China (minus 42,5 miliarde de euro), India (minus 3 miliarde de euro), Rusia (minus 2 miliarde de euro) și Japonia (minus 0,6 miliarde de euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit de cont curent
romania