Consiliul European a adoptat o decizie prin care Claudia Buch a fost numită în funcția de președinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene.
Claudia Buch, care este în prezent vicepreședinta Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), îl va înlocui pe Andrea Enria, care a ocupat funcția de președinte al Consiliului de supraveghere al BCE începând cu 1 ianuarie 2019. Claudia Buch va deține această funcție timp de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2024, scrie Agerpres.
BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul mecanismului unic de supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din țările lor respective sau dețin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfășoară operațiuni transfrontaliere semnificative. Ele dețin aproape 82% din activele bancare ale țărilor în cauză.
În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea și integritatea sistemului bancar european. BCE deține autoritatea necesară pentru a efectua inspecții de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor și chiar pentru a retrage licențele bancare.
În mod normal, UE încearcă să distribuie pozițiile de top în mod echitabil dar ține cont de mărimea și afilierea politică a țării, iar numirea unor femei este din ce în ce mai mult o prioritate.