Mark Kiesel de la PIMCO, societatea cu cele mai mari plasamente pe piețele de bonduri, afirmă că cei care așteaptă un ciclu secular de scăderi pe instrumentele cu venit fix fac estimări pripite. El crede că titlurile de stat emise de Trezoreria SUA nu vor trece decisiv peste reperul unui randament de 3%, întrucât inflația nu va intra în economie decât gradual.
După o etapă de creșteri ale dobânzilor semnalate de piața obligațiunilor, titlurile de stat americane cu scadența la 10 ani, unul dintre instrumentele financiare cele mai lichide din lume, s-au apropiat de maximele post-criză consemnate în anul 2013 după un rally susținut în ultimele săptămâni care a dus randamentele în zona de 2,90%.
Mark Kiesel, global credit chief investment officer la PIMCO, compania de administrare a activelor financiare cu cele mai mari plasamente pe piețele de bonduri, consideră că nu mai este spațiu pentru etapa de scăderi pe titlurile de stat. „Credem că cea mai mare parte a creșterii dobânzilor în SUA este la final”, a declarat acesta, potrivit Financial Times.
CITEȘTE ȘI Elveția se pregătește să reglementeze ofertele de criptomonede, inclusiv ca active financiarePIMCO, societate cu active în administrare de peste 1.600 miliarde de dolari, își menține pozițiile în piață în anticiparea faptului că trendul multianual de apreciere a piețelor de bonduri început în prima parte a anilor ’80 încă nu s-a încheiat. Kiesel spune că titlurile de stat emise de Trezoreria SUA cu scadența la 10 ani urmează să atingă un minim în care randamentul acestora să fie undeva la 3%, nu departe de reperele de tranzacționare de 2,90% din aceste săptămâni.
Argumentul lui Kiesel este că inflația chiar dacă se va majora în economia americană, acest lucru nu se va întâmpla decât gradual. „Vedem o rată a inflației de 2% la sfârșitul acestui an”, a declarat cel care are în administrare directă 10,36 miliarde dolari la PIMCO Investment Grade Corporate Bond Fund.
Sunt proiecții ale celor de la PIMCO în așteptarea unui „bottom” pentru un declin al titlurilor din piețele de obligațiuni pe care aceștia l-au anticipat. Vara trecută PIMCO a redus consistent expunerile de risc, dmiminuându-și deținerile pe segmentul obligațiunilor corporative emise de companii din sectorul energetic.
„Per total, reducem riscul”, declara atunci Kiesel, cu o reputație de a citi trendurile pieței și în ceea ce privește administrarea averii personale. În 2006, socotind că piața imobiliară a luat-o razna și locuințele sunt prea scumpe, Mark Kiesel și-a vândut casa, și-a dus bunurile într-un depozit și și-a închiriat un apartament mai mic. A recumpărat o casă abia 6 ani mai târziu, în 2012, când a crezut că piața rezidențială își va reveni.
PIMCO, societate fondată în anii ’70 de Bill Gross, cel care și-a câștigat reputația de „rege al bondurilor”, este cel mai mare investitor pe piețele de bonduri, iar pe vârful din anul 2014 activele în amdinistrare depășiseră nivelul de 2.000 de miliarde dolari. Retragerea lui Gross – în prezent manager peste sume mult mai mici la fondurile Janus Capital, companie înregistrată în statul american Colorado – și scăderea randamentelor din piețele de bonduri a determinat un val de răscumpărări și de perdere de clienți pentru fondurile PIMCO, în a 2-a parte a anului 2015 și începutul lui 2016.