Acțiunile europene s-au depreciat pentru a doua sesiune consecutivă joi, sectorul bancar suferind corecții importante după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat că va păstra dobânzile la minimele istorice actuale mai mult timp decât estimase anterior și a redus estimările de creștere pentru economiile din zona euro.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a consemnat un declin de 0,43%, până la nivelul de 373,88 de puncte. DAX 30, indicele principal al bursei de la Frankfurt, a avut un recul de 1,64%, indicele FTSE 100 de la Londra s-a depreciat cu 0,53%, iar indicele CAC 40 de la Paris – cu 0,39%.
Pierderile la nivelul principalilor indici bursieri europeni s-au adâncit în a doua parte a zilei, după ce BCE a revizuit în scădere prognozele privind creșterea economică în zona euro în 2019, de la 1,7% anterior la 1,1%.
CITEȘTE ȘI "Spălătoria Troika": LISTA marilor bănci implicate în scandalul spălarii de bani ruseștiInvestitorii în acțiuni bancare au ignorat anunțul BCE privind lansarea unui nou program de împrumuturi ieftine pentru creditorii din zona euro și s-au concentrat, în schimb, asupra proiecțiilor legate de evoluția ratelor dobânzii-cheie, potrivit MarketWatch.
BCE a menținut neschimbate ratele dobânzilor reprezentative la ședința de politică monetară de astăzi, confirmând așteptările analiștilor. Banca centrală a estimat însă că va păstra ratele la nivelurile actuale “cel puțin până la finele anului 2019”, comparativ cu formularea “cel puțin până în vara anului 2019” folosită în comunicările anterioare.
Indicele de sector, Stoxx Europe 600 Banks, a închis cu un declin de 1,12%. Acțiunile Deutsche Bank s-au depreciat cu 5,20%, cele ale Commerzbank cu 4,90%, iar titlurile Erste Group Bank și Banco Santander au pierdut 3,29% și, respectiv, 3,51% din valoare.
Acțiunile băncilor din nord-vestul continentului se află și sub presiunea unor noi dezvăluiri în scandalul spălării de bani proveniți din Rusia. Axat inițial pe băncile Danske Bank (Danemarca) și Swedbank (Suedia), scandalul s-a extins în această săptămână la mai multe bănci majore, printre care ING Group, ABN Amro și Raiffeisen Bank International.