Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis astăzi să majoreze rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2% pe an, dar nu a modificat nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută, aflate în prezent la nivelul de 8%.
În același timp, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare a urcat la 3% pe an, de la 2,75% pe an.
Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a fost în 30 septembrie 2016, când a redus RMO - reprezentând sumele pe care băncile sunt obligate să le depună la BNR în fiecare lună ca procent din resursele atrase - la pasivele în valută de la 12% la 10%.
În același timp, dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.
În schimb, ultima majorare a dobânzii a fost în vara anului 2008, cu puțin înaintea crizei, la 10,25%.
Anunțul va fi detaliat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15:00.
La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat, pentru prima dată în 2017, nouă membri, după preluarea postului vacant de viceguvernator de către liberalul Eugen Nicolăescu.
Cei nouă membri actuali ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.