Băncile din România au primit cereri de suspendare a ratelor pentru 317.000 de împrumuturi, atât în baza ofertelor proprii, cât și în temeiul OUG 37/2020.
303.000 clienți persoane fizice și până în 14.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plății ratelor, ceea ce reprezintă circa 20% dintre creditele acordate persoanelor fizice și sub 14% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice, arată datele Asociației Române a Băncilor.
CITEȘTE ȘI Susține-i pe cei din linia întâi cu un simplu SMSBăncile au soluționat 265.000 de solicitări, adică 83% din totalul de cereri depuse, dintre care jumătate sunt cereri depuse în baza Ordonanței 37.
Guvernul a decis prelungirea până la data de 15 iunie 2020 a posibilității de solicitare a amânării ratelor pentru cei care se află în imposibilitatea plății.
Debitorii pot amâna plata ratelor până la finele acestui an, însă după expirarea perioadei de grație vor plăti principalul restant precum și dobânzile amânate, adică vor avea de plată rate lunare mai mari. În cazul creditelor de consum și a celor pentru firme vor fi plătite și dobânzi la dobânzile ce vor fi incluse în principalul de plată. Pentru împrumuturile imobiliare acordate consumatorilor dobânzile amânate vor fi rambursate separat pe o perioadă de până la 60 de luni.
Împrumutații trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a se încadra în criteriile OUG 37, printre care cele mai importante sunt ca împrumuturile să nu fi fost restante înainte de 16 martie și ca veniturile să le fi fost afectate astfel încât să nu mai ajungă pentru rambursarea ratelor ca urmare a pandemiei COVID 19 și a efectelor sale – șomaj, reducerea salariilor, carantină forțată, boală.
În cazul firmelor condiția de eligibilitate ține de întreruperea activității ca urmare a pandemiei prin decizia autorităților, respectiv de o scădere de un sfert a cifrei de afaceri.
Parlamentul a votat modificarea OUG 37 într-o formă în care debitorii n-ar mai plăti niciun cost aferent perioadei de suspendare a ratelor. Totodată, persoanele fizice n-ar trebui să invoce niciun motiv pentru a obține suspendarea creditelor, în timp ce în cazul firmelor acestea ar fi relaxate. Legea de adoptare a fost contestată la Curtea Constituțională.