Société Générale se retrage din 6 țări din Europa Centrală și de Est. Un posibil cumpărător - grupul ungar OTP

Société Générale se retrage din 6 țări din Europa Centrală și de Est. Un posibil cumpărător - grupul ungar OTP
scris 30 mar 2018

Grupul francez Société Générale are în plan să se retragă de pe toate piețele bancare din Europa Centrală și de Est unde nu se numără printre cei mai puternici 3 jucători, potrivit unor surse citate de presa bulgară. Un potențial cumpărător este chiar grupul ungar OTP Bank, care a dorit să cumpere și Banca Românească, însă nu a obținut avizul Băncii Naționale a României (BNR).

Cele șase piețe din regiune unde Société Générale nu este printre cei mai importanți jucători și de pe care grupul francez dorește să se retragă sunt: Bulgaria, Macedonia, Moldova, Serbia, Muntenegru și Albania, susțin 3 surse citate de Capital.bg. Pe piața bancară din România, BRD - Groupe Société Générale, controlată de grupul francez cu un pachet de 60% din acțiuni, este al treilea jucător în funcție de active, astfel că o retragere este puțin probabilă. Anul trecut, BRD Groupe Société Générale a obținut un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creștere puternică față de 2016, pe fondul unor venituri în creștere și eliberării unor provizioane de risc.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit surselor citate de presa bulgară, un potențial cumpărător al divizei Société Générale din Bulgaria sau chiar al tuturor celor 6 divizii aflate la vânzare ar putea fi grupul ungar OTP Bank, care dorește să își extindă poziția în regiune. Pe lângă OTP, în cursă s-ar mai afla și compania de private equity Apollo Global Management.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Senatorii PSD n-au venit la ședința Comisiei economice cu Consiliul de Administrație al BNR CITEȘTE ȘI Senatorii PSD n-au venit la ședința Comisiei economice cu Consiliul de Administrație al BNR

În octombrie anul trecut, CEO-ul OTP a anunțat că are în plan să cumpere minimum 5 bănci din regiune până în 2019. Prin aceste achiziții, OTP Bank vrea să profite de procesul actual de consolidare în sectorul bancar european, întărindu-și poziția. Astfel, banca țintește ca procentul de venituri generate în afara Ungariei să ajungă la 70%, de la aproximativ 45% în prezent.

În contextul planul de expanisune menționat, grupul ungar a ajuns, în vara anului 2017, la un acord pentru preluarea Băncii Românești de la National Bank of Greece.

Tranzacția prin care OTP Bank România urma să preia Banca Românească de la NBG a fost respinsă, însă, de Banca Națională a României, decizie anunțată în premieră de Profit.ro. Este pentru prima dată când BNR se opune unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză. Tranzacția primise deja avizul Consiliului Concurenței.

Totuși, OTP Bank și-a asigurat recent acționarii că nu abandonează planul de extindere în România și ia în calcul alte achiziții pe piața locală după ce BNR a respins tranzacția cu NBG.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
otp bank
societe generale
brd
banci
banca
bulgaria
nbg
banca romaneasca
regiune