Atunci când Mario Draghi a criticat administrația Trump pentru că pune presiuni politice asupra Rezervei Federale americane, este posibil ca președintele Băncii Centrale Europene să se fi gândit la problemele mai aproape de casă, informează Financial Times.
"Cu siguranță sunt îngrijorat cu privire la independența băncilor centrale în alte țări, în special în SUA, cea mai importantă jurisdicție din lume" a declarat Mario Draghi cu ocazia reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internațional. Vorbind despre problemele cu care se confruntă BCE, Mario Draghi a glumit spunând că instituția pe care o conduce are avantajul că primește sfaturi din partea a 19 guverne, astfel că aceste sfaturi sunt în general contradictorii. Însă chiar și așa zona euro nu este imună la atacuri venite din partea politicienilor europeni, arată Agerpres.
De exemplu, fostul ministru german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, l-a acuzat pe Mario Draghi că este de vină pentru creșterea popularității partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, unii dintre cei care lucrează în băncile centrale din Europa se luptă cu politicienii care încearcă să influențeze politica monetară. De exemplu, în Grecia guvernatorul Băncii Centrale, Yannis Stournaras, a fost amenințat cu arestarea de către unii membri ai partidului Syriza, aflat la putere.
Potrivit lui Panicos Demetriades, o posibilă soluție pentru BCE ar fi să își înființeze reprezentanțe în capitalele celor 19 state membre ale zonei euro.
Crearea unor legături mai puternice între BCE și guvernele naționale nu ar fi un panaceu dar orice instrument care stimulează dezbaterea și înțelegerea la nivel european este binevenit, subliniază Financial Times.