Băncile - avertizate să se pregătească pentru atacuri rusești

Băncile - avertizate să se pregătească pentru atacuri rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) pregătește băncile pentru un posibil atac cibernetic susținut de Rusia, pe măsură ce tensiunile în Ucraina cresc, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu problema, în timp ce UE se pregătește pentru consecințele financiare ale unui eventual conflict, scrie publicația bulgară Dnevnik, citată de Rador.

Confruntarea dintre Rusia și Ucraina a zdruncinat liderii politici și de afaceri care se tem de o invazie cu pagube asupra întregii regiuni, adăugă agenția. BCE, condusă de fostul ministru francez Christine Lagarde și care supraveghează cei mai mari creditori din Europa, este acum pregătită pentru amenințarea atacurilor cibernetice din partea Rusiei împotriva băncilor, au declarat surse Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente
Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În timp ce autoritatea de reglementare s-a concentrat pe înșelătoriile obișnuite, care au înflorit în timpul pandemiei, criza din Ucraina a redirecționat atenția asupra atacurilor cibernetice comise de Rusia, a spus unul dintre ei, adăugând că BCE a chestionat băncile despre nivelul de protecție al acestora.

Băncile au efectuat „exerciții ciber-militare”, pentru a-și testa capacitatea de a respinge un atac, a mai spus el. BCE, care a menționat abordarea securității cibernetice drept una dintre prioritățile sale, a refuzat să comenteze. Astfel de temeri se reflectă în întreaga lume.

Departamentul de Servicii Financiare din New York a difuzat un avertisment către instituțiile financiare, la sfârșitul lunii ianuarie. Acolo se vorbește despre posibile atacuri cibernetice de răspuns, în cazul în care Rusia invadează Ucraina și vor fi activate sancțiuni ale SUA, potrivit departamentului Thomson Reuters pentru monitorizarea activităților autorităților de reglementare. La începutul acestui an, o serie de site-uri web ucrainene au fost afectate de un atac cibernetic care a lăsat un avertisment „să vă fie frică și să vă așteptați la ce este mai rău”, deoarece Rusia a comasat trupe în apropierea granițelor Ucrainei. Serviciul de Securitate a Statului din Ucraina a declarat că nu a văzut semnale cum că atacul ar fi legat de grupuri de hackeri cu conexiuni în serviciile ruse de informațiile. Kremlinul a negat în mod repetat că statul rus are vreo legătură cu hacking-ul în întreaga lume și a declarat că este gata să coopereze cu Statele Unite și cu alții pentru a lupta împotriva criminalității cibernetice.

Autoritățile de reglementare din Europa sunt în alertă maximă. Centrul Național Britanic de Securitate Cibernetică a avertizat organizațiile importante să își sporească rezistența la securitatea cibernetică, pe fondul tensiunilor tot mai mari din jurul Ucrainei.

Marți, Mark Branson, șeful organismului german de supraveghere BaFin, a declarat, în cadrul unei conferințe online, că războiul cibernetic este interdependent de geopolitică și securitate.

Unii cred însă că criza din Ucraina este exagerată. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Washingtonul și mass-media că au propagat panica.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
atac cibernetic