Conducerea Gothaer Romania a decis să revizuiască planul de afaceri pentru anii următori în sensul reducerii volumului de prime subscrise, comparativ cu cifrele estimate anterior, pentru a păstra un nivel adecvat al capitalului social și a evita solicitarea de noi aporturi către grupul german Gothaer.
Astfel, pe lângă reducerea ritmului de creștere a business-ului, managementul asigurătorului a decis să stopeze emiterea de polițe pe segmentul aviației și să planifice majorări de capital social de 16,7 milioane de euro până în 2018, se arată în raportul companiei pe anul trecut.
“Așa cum spuneam și în cadrul ultimei conferițe de presă (mai 2016 – n.r.), în determinarea necesarului de capital aferent riscului de subscriere, perspectiva Solvency II presupune luarea în calcul a volumului de business planificat pentru următoarele 12 luni. De aceea, pentru a nu pune presiune suplimentară pe necesarul de capital, Gothaer Asigurări și-a revizuit planul de business, propunându-și volume de business mai mici pentru anii următori (față de planurile anterioare), asumându-și astfel întârzierea momentului de atingere a punctului de break-even (intrarea pe profit operațional – n.r.)”, a declarat pentru Profit.ro directorul financiar al companiei, Ionuț Baciu.
Pentru dezvoltarea subsidiarei din România, grupul german Gothaer a virat la 31 martie suma de 8 milioane de euro, alte aporturi nefiind planificate până la finele anului.
CITEȘTE ȘI Curtea de Conturi obligă Romgaz să recupereze un prejudiciu de 160 milioane leiAnul trecut, Gothaer a efectuat două majorări de capital în sumă totală de 11,2 milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro în perioada aprilie-mai 2015.
“În 2017 și 2018 au fost preconizate alocări de câte 3.5 milioane de euro în fiecare an. Sprijinul financiar acordat de grupul Gothaer pentru subsidiara din România se materializează exclusiv sub forma majorărilor de capital, acesta fiind necesar în contextul unui business de tip start-up, acoperind pierderile asumate până la atingerea momentului de break-even”, a mai spus Baciu.
Într-o conferință de presă desfășurată în luna mai, șeful asigurătorului, Anca Băbăneață, a declarat că Gothaer Romania a subscris anul trecut prime de 82 milioane de lei, în scădere cu 2,7% față de 2014, pe fondul stopării activității pe segmentul asigurărilor de aviație și revizuirii portofoliilor în contextul necesarului de capital alocat fiecărui segment de business.
În prima parte a anului trecut, asigurătorul a anunțat că și-a propus pentru 2015 subscrieri de peste 100 milioane de lei.
“Am încetat activitatea pe linia asigurărilor de aviație pentru că menținerea subscrierilor ar fi necesitat un capital semnificativ din perspectiva Solvency II, aproximativ 10 milioane de lei, capital pe care am decis să îl alocăm altor forme de asigurare, mai performante. Dacă am elimina cifrele pe segmentul aviației aferente anului 2014, subscrierile Gothaer Romania ar fi crescut anul trecut cu 7%”, a explicat Băbăneață.
În vara anului 2014, asigurătorul și-a adjudecat cel mai mare cont local de aviație, Tarom. Prima de asigurare s-a ridicat la 6,9 milioane de lei, potrivit surselor Profit.ro.
La reînnoirea poliței, în august 2015, Gothaer nu a mai participat la licitația organizată de operatorul național aerian, contul fiind preluat de Omniasig pentru 1,7 milioane de dolari. Actuala poliță expiră la 31 august, conform caietului de sarcini al licitației organizate de Tarom în vara anului 2015.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS va fi, timp de un an, furnizorul de energie electrică al TVRPotrivit datelor companiei, subscrierile pe asigurări de aviație și maritime au scăzut anul trecut cu 67%, la 4,57 milioane de lei.
De asemenea, polițele CASCO au cunoscut un regres de 6%, la 30,99 milioane de lei.
Pe de altă parte, segmentul bunuri și proprietăți a adus venituri de 18,64 milioane de lei, cu 9% mai mult față de 2014.
Totodată, polițele agricole au urcat cu 43%, la 15,25 milioane de lei.
Anul trecut, Gothaer Romania a plătit despăgubiri de 43,48 milioane de lei, de la 62,53 milioane de lei în 2014.
Cea mai mare despăgubire a fost plătită pe segmentul polițelor de garanții, în sumă de 2,85 milioane de lei.
Potrivit asigurătorului, rezultatul din activitatea de subscriere (contul tehnic) a fost pozitiv, de 23 milioane de lei, de la un minus de 91 milioane de lei în 2014.
Rezultatul net al întregii activități a companiei, care include și rezultatul investițional, consemnează pierderi de 25 milioane de lei, de la 47 milioane de lei în 2014.
“Pentru a intra pe profit, la nivelul actual al cheltuielilor operaționale, Gothaer Romania ar trebui să subscrie prime de peste 200 milioane de lei”, a afirmat Băbăneață în luna mai.
În acest an, activitatea companiei va continua să se concentreze pe rezultate tehnice și de subscriere superioară și eficiență operațională.
Șeful companiei a estimat că subscrierile vor depăși în acest an pragul de 100 milioane de lei, iar portofoliul de clienți va atinge 100.000, de la peste 79.000 în 2015.
Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări.
Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA, și Efraim Naimer, membru CA.
Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.
În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.
Potrivit datelor din raportul companiei pe anul 2015, investițiile Gothaer în subsidiara din România au depășit 33 milioane de euro, din care anul trecut 11 milioane de euro.
Înființat în 1820, grupul Gothaer are 4,1 milioane de clienți și a raportat prime de 4,51 miliarde de euro la nivelul anului 2015.