Acțiunile europene scad după prăbușirea petrolului american în teritoriu negativ

Acțiunile europene scad după prăbușirea petrolului american în teritoriu negativ
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 apr 2020

Principalii indici bursieri de pe continent se depreciau marți dimineață, în contextul reaprinderii temerilor privind efectele pandemiei de coronavirus asupra economiilor, după ce cotațiile petrolului american au scăzut sub 0 dolari pentru prima oară în istorie.

În jurul orei 11:20 (ora României), indicele paneuropean Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 1,9%, la 329,37 puncte, cu scăderi pe toate bursele majore: -2,1% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -2,35% pentru DAX de la Frankfurt, -2,44% pentru CAC 40 de la Paris și -2,2% pentru FTSE MIB de la Milano.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai s-a prăbușit luni seara, după închiderea burselor europene, în condițiile în care producătorii au rămas fără capacități de stocare, pe fondul scăderii cererii.

ULTIMA ORĂ Prețul internațional al petrolului a coborât sub 0 dolari pe baril pentru prima dată în istorie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul internațional al petrolului a coborât sub 0 dolari pe baril pentru prima dată în istorie

Petrolul WTI a închis tranzacțiile de ieri la -37,63 dolari/baril, după ce a coborât și până la -40 dolari. Cotațiile și-au mai revenit astăzi, iar la ora menționată erau în creștere cu 99,95% față de referință, la -0,02 dolari/baril. Volumele sunt scăzute, contractele pentru luna mai urmând să expire în această seară.

Prețul petrolului Brent cu livrare în luna iunie era în scădere cu 12,36%, la 22,44 dolari/baril, în timp ce petrolul WTI cu livrare în aceeași lună era cotat la 20,15 dolari/baril, cu 1,3% sub referința de luni.

Acțiunile companiilor europene de profil s-au depreciat marți dimineață cu până la 4%. Titlurile BP erau în scădere cu 2,6% la ora menționată, acțiunile Royal Dutch Shell se depreciau cu 2,3%, iar cele ale Total cu 3,7%.

Intrarea cotațiilor petrolului în teritoriu negativ reprezintă un semnal de trezire pentru investitori, care nu ar trebui să ignore faptul că prețurile mici se reflectă într-o inflație scăzută, creșterea numărul de companii aflate în incapacitate de plată, rate reduse de creștere economică și o mai mare instabilitate politică, deoarece în sistem circulă mai puțini petrodolari, potrivit analistului Gregory Perdon de la banca privată londoneză Arbuthnot Latham, citat de MarketWatch.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
pretul petrolului
scadere istorica
coronavirus