Bruxelles-ul a ajuns la un acord cu grupurile farmaceutice Pfizer Inc și BioNTech pentru a modifica termenii contractului de furnizare de vaccinuri COVID-19, în ideea reducerii numărului de doze de vaccin pe care UE trebuie să le cumpere și a prelungirii termenului de livrare până în 2026, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
Acordul, care ar urma să fie anunțat vineri în mod oficial, vine după mai multe luni de negocieri și pe fondul presiunilor exercitate de guvernele UE asupra Bruxelles-ului pentru a obține o modificare a contractului inițial având în vedere excedentul mondial de doze de vaccin COVID-19, scrie Agerpres.
Contractul actual, semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană și Pfizer/BioNTech, acoperă 900 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate în 2022 și în 2023, cu opțiunea pentru alte 900 de milioane de doze, până la finele lui 2023.
Aproape jumătate din primul lot de 900 de milioane de doze de vaccin prevăzut în contractul inițial nu au fost livrate încă, pentru că cererea de vaccinuri a scăzut semnificativ anul trecut. De asemenea, UE nu și-a exercitat opțiunea pentru cele 900 de milioane de doze suplimentare.
Sursa citată de Reuters susține că modificarea negociată de părți prevede reducerea, cu aproximativ o treime, a numărului de doze de vaccin pe care UE este obligată, în continuare, să le cumpere. În schimb, blocul comunitar va trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză de vaccin anulată, a precizat sursa, care nu a dorit să spună cât de mare este acea taxă.
Părțile ar urma să anunțe vineri acordul la care au ajuns, susține sursa care a dorit să își păstreze anonimatul. Discuțiile sunt în derulare și rămân confidențiale, a precizat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Negocierile cu BioNTech/Pfizer vin într-un moment în care blocul comunitar vrea să își revizuiască legislația care reglementează industria sa farmaceutică, evaluată la 148 de miliarde de dolari, în speranța că astfel va relansa investițiile și va extinde accesul la medicamente ieftine, într-un moment în care bugetele pentru sănătate sunt afectate de costul tratării COVID-19.