Ministrul Sorina Pintea, vizită inopinată la spital: Nu mi-a plăcut ce am văzut. Cel mai tare mi-a displăcut blazarea personalului. Problemele din sistem, în dezbatere la Profit Health Forum

Ministrul Sorina Pintea, vizită inopinată la spital: Nu mi-a plăcut ce am văzut. Cel mai tare mi-a displăcut blazarea personalului. Problemele din sistem, în dezbatere la Profit Health Forum
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, în urma unei vizite inopinate făcute la Spitalul Județean Gorj, că o parte dintre problemele reclamate în legătură cu această unitate sanitară sunt reale, fiind cauzate de neînțelegerile dintre cadrele medicale. Detalii vor fi anunțate la Profit Health Forum.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, deschide Profit Health Forum, o conferință în care vor fi analizate în detaliu problemele actuale ale sistemului medical și vor fi identificate soluții pentru rezolvarea acestora.

Conferința va fi transmisă în direct de Profit TV și va avea în sală cele mai importante nume în domeniu. Conferința va fi organizată pe 1 aprilie, cu începere de la ora 09:00,  la Hotel Crowne Plaza București, cu sprijinul Team Innovation și al partenerilor ADRFR, Affidea și Janssen Romania.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Detalii legate de această conferință sunt disponibile AICI

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut o vizită inopinată la Spitalul Județean Gorj, ca urmare a unor sesizări privind nereguli din cadrul acestei unități sanitare, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Sănătății. De asemenea, ministrul Sănătății a discutat cu personalul medical prezent în spital la acea oră, precum și cu câțiva pacienți.

EXCLUSIV Modificarea modificării OUG 114. Plafonarea prețului gazelor - amânată cu o lună. Până la intrarea sa în vigoare ar mai fi rămas doar o zi lucrătoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificarea modificării OUG 114. Plafonarea prețului gazelor - amânată cu o lună. Până la intrarea sa în vigoare ar mai fi rămas doar o zi lucrătoare

"Deși, începând de luni, Corpul de control al Ministerului Sănătății efectueză un control aici, am vrut să văd personal ce se întâmplă în acest spital. Pot să vă spun că o parte din problemele reclamate sunt reale și generate în unele cazuri de neînțelegerile dintre cadrele medicale. Aceste lucruri influențează foarte mult modul în care este tratat pacientul”, a declarat Sorina Pintea.

Miercuri dimineață, Sorina Pintea, deputatul Mihai Weber și Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, au discutat cu managerul SCJU Gorj situația și măsurile necesare pentru creșterea calității serviciilor medicale acordate de această unitate sanitară.

"Nu mi-a plăcut ce am văzut și cel mai tare mi-a displăcut blazarea personalului cu care am stat de vorbă și care spuneau că situația e mai bună decât înainte. Oamenii parcă nu mai au așteptări, nu mai cred că se poate face ceva astfel încât condițiile și serviciile oferite să fie îmbunătățite", a mai declarat Sorina Pintea.

În urma discuțiilor, au fost stabiliți pașii pentru crearea unui plan de îmbunătățire a situației spitalului. Ministerul Sănătății va contribui la cele doua proiecte începute la SCJU Gorj - modernizarea UPU și reabilitarea secției de pediatrie - și va finanța achiziția de echipamente solicitate.

De asemenea, ministrul Sănătății s-a intâlnit, miercuri, cu managerii unităților sanitare din judetul Gorj și reprezentanții autorităților locale în subordinea cărora se află aceste spitale, fiind analizate solicitările de echipamente transmise la Ministerul Sănătății și necesitatea reorganizării structurii spitalelor în funcție de nevoile de servicii medicale din zona pe care acestea o deservesc.

"Anul acesta, bugetul de investiții în sănătate este extrem de generos, astfel că vom finanța achiziții de echipamente performante în spitale, cu condiția ca, la solicitarea acestora, managerii să demonstreze că aceste investiții aduc plusvaloare actului medical, în concordanță cu nevoile populației", a spus Sorina Pintea.

Potrivit MS, din noiembrie 2018, la SCJU Gorj funcționează un aparat RMN achiziționat de Ministerul Sănătății anul trecut. RMN-ul de sân va fi, de asemenea, o investigație disponibilă îndată ce conducerea spitalului va asigura personal specializat.

"Voi reveni la Târgu Jiu peste o lună, când voi primi raportul acțiunii de control care se desfășoară săptămâna aceasta la SCJU Gorj. Atunci vom putea stabili în detaliu necesarul de echipamente pentru fiecare specialitate în parte, pe care Ministerul Sănătății îl va finanța", a mai declarat ministrul Sănătății, citat în comunicat.

Cum vede Comisia Europeană sănătatea din România în Raportul de țară:

Rata mortalității evitabile - decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE

Furnizarea de echipamente medicale esențiale pentru diagnostic și tratament este foarte scăzută, în special în spitale

Speranța de viață în România se situează în continuare sub media Uniunii Europene (75,3 ani, comparativ cu 81 de ani - media UE)

Rata mortalității evitabile - decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă - este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE

Deficitul de personal medical, asociat cu emigrarea masivă a forței de muncă, pune probleme pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de sănătate - cel puțin unul din 5 medici români lucrează în afara țării

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre concluziile Comisiei Europene privind sănătatea din România, potrivit Raportului de țară anual, publicat recent

Un sondaj arată că principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt:

șpaga din spitale (24%)

infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%)

investițiile insuficiente în sănătate (12,8%)

lipsa personalului calificat (11,5%)

lipsa dotărilor medicale (11,1%)

slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%)

lipsa prevenției (6,5%)

Pornind de la aceste date, vom dezbate situația reală din 2019 și posibilitatea rezolvării rapide a celor mai grave probleme:

Spitale cu infecții care au provocat zeci de decese

Vaccinarea antigripă, ignorată ani în șir a cauzat peste 170 de decese

Medici falși, pacienți fictivi, intervenții chiurgicale greșite

Activitatea de transplant, cea mai slabă din ultimii ani

Medici agresați în spitale

Criza doctorilor tot mai gravă

Soluții viabile pentru rezolvarea rapidă a problemelor grave care afectează cel mai mult situația pacienților, dar și a angajaților din sistem

Bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde de lei în 2019, astfel că am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Bugetul pentru investiții crește cu 84% (peste un miliard de lei). Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute

Participanții la dezbatere vor prezenta soluții realiste pentru ca “boala” sistemului sanitar să se amelioreze măcar, dacă nu să se vindece!

Eveniment cu transmisiune directă pe Profit TV

Detalii legate de această conferință sunt disponibile AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul sănătății
sorina pintea
profit health forum