Ministerul Sănătății a achiziționat 2 milioane de doze de vaccin gripal, cu aproape un million mai puține decât anul trecut

Ministerul Sănătății a achiziționat 2 milioane de doze de vaccin gripal, cu aproape un million mai puține decât anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2021

Două milioane de doze de vaccin gripal au fost deja cumpărate deocamdată pentru campania de vaccinare din acest sezon, în condițiile în care anul trecut au fost cumpărate 2.970.000 de doze, au declarat surse din Ministerul Sănătății pentru News.ro.

Primele 300.000 de doze de vaccin ar trebui să ajungă în DSP-uri la sfârșitul acestei luni, iar campania de vaccinare ar putea începe pe 15 octombrie, așa cum se întâmplă în mod obișnuit, sau chiar mai devreme de această data. La fel ca în anii trecuți, repartiția dozelor de vaccin către direcțiile de sănătate publică se va face în mai multe etape. Vaccinurile vor fi livrate apoi spre cabinetele medicilor de familie dar și spitalelor, pentru a putea începe imunizarea. La fel ca anul trecut, vor fi vaccinate cu prioritate în campania gratuită a Ministerului Sănătății persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, copiii și persoanele în vârstă instituționalizate, personalul medical și femeile însărcinate.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi
Urmărește-ne și pe Google News

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, a explicat de ce este foarte importantă vaccinarea gripală, mai ales în contextul epidemiei actuale de Sars Cov 2.  Specialistul atrage atenția asupra efectelor unei duble infecții în cazul aceleiași persoane. Dr. Marinescu: “O infecție dublă, cu două virusuri, ar duce la un prognostic mult mai rezervat”

“De ce ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, mai ales acum? Din mai multe considerente. În primul rând, că nu are nevoie nimeni să aibă o infecție dublă, cu două virusuri, care clar ar duce la un prognostic mult mai rezervat, să ai și gripă, și Covid în același timp. În al doilea rând cu siguranță România nu e pregătită din punct de vedere financiar și din punct de vedere logistic să aibă și o epidemie de gripă. Vaccinarea ar trebui să se întâmple cât se poate de repede, pentru a preveni o situație epidemiologică care categoric ar putea să fie mai grea, și atunci am avea două probleme, nu doar una. 

În al treilea rând va fi o problemă de diagnostic, în momentul în care voi avea o simptomatologie care poate să fie valabilă la amândouă afecțiunile, voi avea o problemă de gestionare, pentru că va fi greu să aleg circuitul, va fi discuția cu diagnosticul diferențial, este o complicație categoric în plus. Eu cred că varianta cea mai bună este de vaccinare, mai ales că vorbim de un vaccin anti-gripal cu care practic ne-am obișnuit și avem informații an de an, așa că nu se pune problema să fie ceva nou, nici să avem semne de întrebare, așa cum nu am avut nici în anii care au trecut”, a explicat pentru News.ro directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală. 

Ar trebui să se vaccineze anti-gripal și cei care au trecut deja prin boala Covid 19, spune medicul Adrian Marinescu. “Cu siguranță se moare și de gripă”

“Ar trebui clar să se vaccineze și ar trebui să știe că datele pe care le avem nu vorbesc de un interval între cele două vaccinuri, eventual pot să aștepte o săptămână pentru eventuale reacții adverse în cazul primei administrări ( n.red o săptămână între vaccinul anti-Covid 19 și vaccinul gripal), chiar dacă au trecut prin boală, nu vor să se reinfecteze, mai ales că vorbim despre mutații noi, nu vor să facă o formă severă, să fie o combinație între virusuri, și cred că sunt argumente foarte clare. 

FOTO Refugiați afgani au venit în România CITEȘTE ȘI FOTO Refugiați afgani au venit în România

Ca și la Sars-Cov 2, se spune ”Poate fac o formă ușoară”, da, dar dacă nu voi face o formă ușoară? Voi avea nevoie de o spitalizare, pot fi complicații, pot să rămân cu sechele, pot din păcate să ajung la ce e mai rău. Cu siguranță se moare și de gripă”, atrage atenția specialistul. 

Care este situația legată de internările pacienților cu Sars cov 2 la Institutul Matei Balș din Capitală. Dr. Adrian Marinescu:” Încep să fie timpi de așteptare în gardă, toate locurile sunt ocupate, este nevoie ca multe spitale să participe la circuitul Covid”

“Este o situație destul de complicată și ne așteptăm să crească în intensitate, toate locurile, nu doar cele din terapie, sunt ocupate și în momentul în care se eliberează, se și ocupă imediat. Încep să fie timpi de așteptare în gardă, nu este o situație extrem de grea în acest moment, dar putem să ne gândim că în săptămânile care urmează această creștere constantă să ducă la situații neplăcute, așa cum am avut în trecut. Ar trebui să învățăm și să folosim experiența pe care este clar că o avem, experiență care spune că în zone fierbinți cum este Capitala ai nevoie ca multe spitale să participe la circuitul Covid, absolut de acord că toate patologiile trebuie să fie văzute la fel, dar este clar că la un număr de 2000 de cazuri pe zi, un 30% dintre acestea în București, un calcul destul de simplu ne arată că avem nevoie și de un număr destul de mare de locuri de internare, și de pacienți cu nevoie de oxigen, și de locuri în terapie intensivă”, a adăugat medicul. 

Beatrice Speteanu, farmacist, spune că deja în farmacia în care lucrează există  stocuri de vaccin gripal. O doză de vaccin  costă în jur de 60 de lei. Farmacistul explică și cum anume trebuie păstrat vaccinul acasă până la administrare. Vaccinul gripal intranazal pentru copii, foarte solicitat de părinți, încă nu se găsește în toate farmaciile. O doză de vaccin intranazal costă în jur de 130 de lei

“Noi am primit ieri prima oară vaccinul Vaxigrip, care este injectabil, cu patru tulpini pentru acest sezon, este cerere, într-adevăr este mult mai mică față de anul trecut, nu se compară, dar oamenii deja întrebau din august când o să vină vaccinul. Întrebările sunt legate și de când anume va veni cel intranazal pentru copii, încă nu se știe, dar va veni și a doua variantă de la altă firmă, injectabilă, și cel intranazal pentru copii. 

Anul trecut cel intranazal a fost 130 de lei, bănuim că este la fel. Anul trecut a fost cerere mai mare față de ultimii ani, dar a fost o cerere exagerată în condițiile pandemiei. Cei care își vaccinează copiii preferă varianta intranazală. 

Temperatura de păstrare trebuie să fie între 2 și 8 grade, să nu fie variații foarte mari de temperatură, de asta, acasă, odată pus în frigider, va fi depozitat într-o zonă cum ar fi lada de fructe, nu unde se deschide foarte des, cum ar fi ușa, acolo crește des temperatura, dacă va fi transportat la distanță mai mare de farmacie, se pot cumpăra și pungi cu gheață sau să vină cu o geantă termoizolantă, iar dacă merg direct la medic pentru a fi administrat, pot să-l țină afară, pentru că el trebuie scos cu 20, 30 de minute înaintea administrării, să ajungă la o temperatură ambientală.

Nelu Tătaru revine la Ministerul Sănătății CITEȘTE ȘI Nelu Tătaru revine la Ministerul Sănătății

Beatrice Speteanu: “Important este să nu existe o relaxare majoră, au fost foarte puține cazuri de gripă sezonieră anul trecut, dar asta nu înseamnă că a dispărut gripa”

Este un vaccin sigur, anul trecut s-au vaccinat foarte mulți oameni, mai mulți ca oricând, împotriva gripei sezoniere, au fost foarte puține cazuri de gripă sezonieră, dar asta nu înseamnă că a dispărut gripa, ci că a fost ținută sub control anul trecut și prin mască, și prin metodele de prevenție, și prin vaccinare. 

Important este ca acum să nu existe o relaxare majoră, pentru că această relaxare majoră va duce și la creșterea cazurilor de gripă. Riscul cel mai mare este cumva să se combine cele două tulpini, cineva să le contracteze pe amândouă, organismul căzut după o răceală cu gripa sezonieră și după aceea va lua și coronavirus, organismul nu va putea lupta la fel, și de asemenea, cineva care a fost infectat cu Sars Cov 2 și care după aceea va fi infectat cu virusul gripal nu o să poată să se refacă sau să lupte la fel de bine cu boala”, a explicat farmacistul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul sănătății
vaccin gripal