Danemarca renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare "rare", dar "grave", au anunțat miercuri autoritățile sale sanitare, în urma acestei decizii țara scandinavă devenind prima din Europa care nu va mai utiliza acest ser, relatează AFP și DPA.
În pofida avizelor Agenției europene pentru medicamente și al Organizației Mondiale a Sănătății, favorabile utilizării sale, "campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca", a anunțat directorul Agenției naționale de sănătate, Soren Brostrom, în cadrul unei conferințe de presă.
Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză, potrivit autorităților, scrie Agerpres.
Danemarca a suspendat temporar vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pe 11 martie ca măsură de precauție și nu a reluat de atunci inocularea cu acest ser, nici măcar într-o măsură limitată, cum au procedat alte țări.
Motivul pentru suspendarea vaccinării cu acest ser este reprezentat de cazurile izolate severe de cheaguri de sânge, și chiar de decese suspecte, la oameni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca.
Chiar dacă a confirmat pe 8 aprilie o legătură cu cazurile foarte rare de tromboză grave, EMA a estimat că beneficiile vaccinului depășesc în continuare riscurile.
CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la BucureștiMajoritatea țărilor europene care au suspendat utilizarea vaccinului au reluat-o, cel mai adesea fixând o limită de vârstă.
Africa de Sud a renunțat la ser în februarie, întrucât eficacitatea sa este pusă la îndoială în combaterea tulpinii apărute în această țară. SUA, ca și Elveția, nu au autorizat încă vaccinul AstraZeneca, iar Venezuela a refuzat să facă acest lucru, invocând efectele sale secundare.
Renunțarea la vaccin înseamnă o prelungire cu trei săptămâni a programului danez de imunizare, care prevede vaccinarea tuturor celor de peste 16 ani până în luna iulie.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)În Danemarca, la persoanele injectate cu AstraZeneca s-au înregistrat două cazuri de tromboză grave, dintre care unul mortal, ambele fiind persoane fără probleme anterioare de sănătate.