Cine a câștigat și cine a contestat licitația de peste 100 miloane lei a Armatei pentru măști și alte echipamente de protecție anti-COVID

Cine a câștigat și cine a contestat licitația de peste 100 miloane lei a Armatei pentru măști și alte echipamente de protecție anti-COVID

Inquam Photos/Octav Ganea

scris 7 dec 2020

Ministerul Apărării Naționale a atribuit 6 dintre cele 10 loturi ale licitației de achiziție de echipamente medicale de protecție anti-COVID 19 demarate în vară, în vederea încheierii de acorduri-cadru pe 12 luni, estimate inițial la o valoare maximă cumulată de peste 108 milioane lei.

La licitație, organizată pentru cumpărarea de măști, combinezoane, mănuși, ochelari și viziere de protecție, au depus oferte 18 companii.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentației de atribuire, cantitățile maxime ce vor putea fi comandate în baza acordurilor-cadru sunt de 6 milioane măști chirurgicale IIR, 30 milioane măști medicale tip 1, 100.000 măști FFP2 cu supapă de transpirație, 1 milion de măști FFP2 fără supapă, 400.000 de măști FFP3 cu supapă de transpirație, 500.000 de combinezoane de protecție, 500.000 de acoperitori pentru încălțăminte, 1 milion de mănuși de examinere din latex cu lungime de minim 400 mm, 100.000 de viziere și 100.000 de ochelari de protecție.

ULTIMA ORĂ Maradona a murit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Maradona a murit

Au fost atribuite acorduri-cadru pentru loturile vizând achiziția de măști FFP2, măști FFP2 cu supapă de respirație, măști FFP3 cu supapă de respirație, combinezoane de protecție, acoperitori de încălțăminte și ochelari de protecție. Acestea au fost atribuite la valoarea totală cumulată de 59,72 milioane lei plus TVA.

Au rămas neatribuite loturile de măști chirurgicale IIR, măști medicale tip 1, mănuși de examinare din latex și viziere, a căror valoare cumulată fusese estimată inițial la 42 milioane lei, din care 30 milioane lei cel de măști medicale tip 1.

Marele câștigător al licitației este compania Matei Conf Grup SRL, care și-a adjudecat acordurile-cadru pentru furnizarea de combinezoane de protecție și acoperitori de încălțăminte, la valoarea cumulată de 42,5 milioane lei plus TVA. Acordurile-cadru prevăd comenzi maxime de 500.000 de combinezoane și tot atâtea acoperitori.

Ministrul Economiei: Sunt ușor uimit și dezamăgit de calitatea măștilor de protecție aflate pe piață în acest moment CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Sunt ușor uimit și dezamăgit de calitatea măștilor de protecție aflate pe piață în acest moment

Firma câștigătoare, controlată de Cezarina Mariana Matei și specializată în producția de echipamente de protecție a muncii, anunța în primăvară că va începe producția de combinezoane de protecție de unică întrebuințare împotriva agenților infecțioși.

Celelalte loturi atribuite au fost cele de măști FFP3 cu supapă de respirație (adjudecat de Neramo Distribution SRL la valoarea de 7,2 milioane lei), măști FFP2 cu supapă de respirație (General Medicals Active SRL, 1,35 milioane lei), măști FFP2 (Neramo Distribution, General Medicals Active și Compania Națională Unifarm, între 7,49 și 9,49 milioane lei) și ochelari de protecție (General Medicals Active și NHB Berteea EOOD Ruse Sucursala București, între 1,18 și 1,49 milioane lei).

Detalii despre firmele câștigătoare, asociații și administratorii lor pot fi citite aici.

Bancherii se așteaptă la o revenire a economiei și creditării în 2021, dar și la creșterea neperformantelor, și cer legislație predictibilă CITEȘTE ȘI Bancherii se așteaptă la o revenire a economiei și creditării în 2021, dar și la creșterea neperformantelor, și cer legislație predictibilă

Procedura de licitație a fost contestată, în privința loturilor de măști chirurgicale IIR și măști medicale tip 1, de către firma Sanrodex Trading SRL. Aceasta a solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să oblige MApN să îi reevalueze propunerile tehnice din ofertele pentru cele două loturi menționate și să i le declare ca fiind conforme.

"Referitor la solicitarea unui „Certificat de conformitate emis de un organism notificat, ce se regăsește pe site-ul ec.europa.eu, conform tipurilor de produse certificate”, pentru ambele loturi, menționăm că, în cadrul propunerii tehnice depuse inițial, am arătat că dispozitivele medicale ofertate se încadrează în clasa I de risc pentru dispozitive medicale și, conform legislației în vigoare în domeniul reglementat al dispozitivelor medicale, pentru această clasă nu se eliberează un astfel de Certificat, punerea pe piață făcându-se în baza Declarației de conformitate CE a producătorului și a marcajului CE aplicat pe produs. Cu toate acestea, autoritatea contractantă, în solicitarea de clarificări adresată, insistă pe prezentarea unui astfel de certificat. În răspunsul la solicitare am răspuns detaliat de ce această cerință este în afara legii în domeniul dispozitivelor medicale", este un argument al firmei, potrivit contestației depuse.

Licitația pentru lotul de viziere a fost anulată pentru că MApN ar fi primit doar oferte inacceptabile sau neconforme, iar cea pentru lotul de mănuși de latex a fost "anulată administrativ", potrivit informațiilor din SEAP.

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitie publica masti
mapn licitatie masti echipamente protectie covid
masti covid
costume protectie covid
purtare masca obligatorie