Municipalitatea va prelua autobaza RATB Pipera pentru construirea Spitalului Metropolitan, a decis joi Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Proiectul a fost respins la ședința precedentă, după ce USR s-a abținut de la votul proiectului, în timp ce grupul PNL s-a împotrivit din cauza amplasamentului, propunând un teren din Sectorul 6. Firea i-a acuzat de ipocrizie pe consilierii PNL și a spus că este doar un orgoliu politic al liderului PNL București, Cristian Bușoi, care a propus construirea unui Spital Metropolitan în campania sa de la alegeri și care acum i-ar fi pus pe consilieri să voteze împotriva proiectului, fiindcă nu mai este al lui. Firea a inițiat în 22 ianuarie o petiție online prin care se strâng semnături pentru susținerea construirii Spitalului Metropolitan.
Proiectul a fost aprobat cu 48 de voturi "pentru”, o abținere și un vot "împotrivă", scrie News.ro.
"Vom construi Spitalul Metropolitan, care va primi cetățeni inclusiv din Ilfov. În stânga și în dreapta mea sunt cele 50.000 de semnături ale bucureștenilor care consideră că este nevoie de un spital metropolitan, care să cuprindă secțiile foarte aglomerate din actualele spitale, dar și să se înființeze secții noi care sunt acum deficitare, de mari arși sau ATI. Subliniez, pentru că am văzut că sunt neînțelegeri: dacă vom construi Spitalul Metropolitan, nu înseamnă că pe celelalte le lăsăm de izbeliște. Toate intră în procese de consolidare, renovare, extindere, dotare cu aparatură de înaltă eficiență. Sunt 111 milioane de euro alocați pentru sănătate”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul ședinței de Consiliu.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a respins, în ședința din 17 ianuarie, proiectul de hotărâre privind preluarea terenului pe care se află autobaza RATB Pipera.
La începutul lunii februarie, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că nu renunță la construirea Spitalului Metropolitan în zona de nord a Bucureștiului, pe terenul pe care se află în prezent autobaza RATB Pipera. Firea a precizat că a primit „semnale” că în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din luna februarie, când va fi introdus din nou acest proiect pe ordinea de zi, inclusiv consilierii generali din opoziție îl vor vota.
"Mulțumim celor care ne susțin pentru acest proiect al Spitalului Metropolitan, în ciuda opoziției. Nu renunțăm la acest proiect. Nu va fi doar înca un spital, ci va fi cel mai mare spital din Capitală. Va beneficia de spații de cazare pentru medicii rezidenți sau alte cadre medicale, pentru pacienți și familiile acestora. Este un sistem inovativ. Sunt determinată să îl duc la bun sfârșit. (...) Am primit semnale că în ședința din februarie acest blocaj va fi depășit și consilierii generali, inclusiv din partea opoziției sau mare parte din ei, vor vota de această dată, pentru că ar fi prima etapă pentru construirea Spitalului Metropolitan”, a declarat atunci primarul Gabriela Firea.
Cu toate că în proiectul de hotărâre se precizează că Executivul nu a oferit un răspuns în ceea ce privește solicitarea municipalității pentru transmiterea în subordinea sa a terenului SRTV, la începutul ședinței primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut că este vorba de ambele terenuri, care ar fi fost unite într-un total de 10 hectare și pe care s-ar fi construit Spitalul Metropolitan și un campus pentru studenții la Medicină.
USR s-a abținut de la votul proiectului, în timp ce grupul PNL s-a împotrivit din cauza locației, propunând un teren din Sectorul 6. Firea i-a acuzat de ipocrizie pe consilierii PNL și a spus că este doar un orgoliu politic al liderului PNL București, Cristian Bușoi, care a propus construirea unui Spital Metropolitan în campania sa de la alegeri și care acum i-ar fi pus pe consilieri să voteze împotriva proiectului, fiindcă nu mai este al lui. Edilul l-a ironizat în cadrul dezbaterii, spunând chiar că va numi spitalul după Cristian Bușoi.
Firea a inițiat în 22 ianuarie o petiție online prin care se strâng semnături pentru susținerea construirii Spitalului Metropolitan. Printre semnatari se numără și ministrul Municii Olguța Vasilescu, ministrul Apărării, Mihai Fifor, liderul PSD, Liviu Dragnea, senatorul Ecaterina Andronescu, precum și mai mulți consilieri generali PSD.
Spitalul Metropolitan ar urma să aibă aproximativ 1.500 - 2.000 de paturi și să fie realizat "de la zero", cu secții de oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală și mari arși.