Virgil Popescu: România și-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui

Virgil Popescu: România și-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui
scris 20 mar 2023

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Prima News, că România și-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru închiderea producției pe cărbune, iar termenul pentru trecerea în conservare a celor două unități de la Rovinari a fost devansat în luna iunie, el dând asigurări că nu vorbim de niciun fel de disponibilizare. Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic național și pentru ca forța de muncă de acolo să meargă în altă zonă.

”Prin PNRR aveam obligația să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România și-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a spus ministrul despre închiderea exploatărilor pe cărbune.

Urmărește-ne și pe Google News
Romgaz vrea să majoreze producția de mare adâncime la ″legenda″ Caragele, după prăbușirea de peste 40% de anul trecut CITEȘTE ȘI Romgaz vrea să majoreze producția de mare adâncime la ″legenda″ Caragele, după prăbușirea de peste 40% de anul trecut

Virgil Popescu a precizat că la finalul anului trecut trebuia în planul de restructurare al CEO Oltenia să treacă în conservare două unități, unitatea 3 și 7 Rovinari.

”Fiind o criză energetică, la sfârșitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unități, din discuțiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania și neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a arătat el, precizând că ele pot fi redeschise oricând.

Virgil Popescu a mai arătat că a fost foarte bine că au fost ținute în exploatare aceste unități în această iarnă. ”România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale”, a completat el.

”Cred că avem o anordare moderată, sustenabilă, România este o țară care neneficiază de energie nucleară, Germania nu are aceste ambiții de a avea energie nucleară”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic național și pentru ca forța de muncă de acolo să meargă în altă zonă, scrie News.ro.

Virgil Popescu a precizat că pentru punerea în conservare a unităților de la Rovinari ”nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”.

”Este un deficit de muncă”, a spus Popescu, afirmând că CEO Oltenia și-a asumat prin planul de restructurare că din 2026 avem doar trei unități de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi aceste trei unități, care vor rămâne la dispoziție până în 2030, aproximativ 40% din producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu
carbune