VIDEO: CEO-ul Rainer Seele, întrebat în ce condiții s-ar putea retrage OMV din România

VIDEO: CEO-ul Rainer Seele, întrebat în ce condiții s-ar putea retrage OMV din România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 feb 2020

OMV nu ia în calcul o retragere de pe piața din România, a declarat CEO-ul companiei austriece, Rainer Seele, răspunzând unei întrebări adresate de Bloomberg într-un interviu televizat.

“Referitor la România și Petrom, România fiind o piață dificilă pentru OMV, în ce condiții ați lua în considerare o retragere de pe această piață?”, a întrebat moderatoarea Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

“Nu m-aș retrage de pe această piață. Suntem un jucător dominant, avem o cotă de piață garantată, avem o producție pe care ne putem baza și avem o piață stabilă! Singurul nostru semn de întrebare este când vom putea adopta decizia finală de investiție în marele proiect de dezvoltare (Neptun Deep - n.r.), iar ceea ce vedem este că guvernul se mișcă în direcția corectă, însă trebuie să avem un consorțiu stabil”, a răspuns, arătându-se surprins de întrebare, Seele.

Foarte probabil, întrebarea se referea strict la proiectul Neptun Deep și arată mai mult percepția pe care o au despre România jurnaliștii și investitorii străini (“România fiind o piață dificilă”), decât o eventuală intenție de retragere a grupului OMV de pe piața autohtonă.

Jurnalista Bloomberg este probabil la curent cu intenția ExxonMobil de a părăsi România și consideră că și partenerul gigantului american în proiectul Neptun Deep ar putea lua exemplul acestuia.

Numai că OMV, prin OMV Petrom, desfășoară mai multe activități în România, atât de explorare și producție de hidrocarburi (upstream), cât și de rafinare și comercializare de produse petroliere (Downstream Oil & Gas). Numai în ceea ce privește comercializarea de carburanți, OMV Petrom operează peste 400 stații Petrom și peste 150 de stații OMV.

Un exit al OMV de pe piața românească ar fi extrem de dificil, trebuind să găsească cumpărători pentru toate aceste activități.

Chiar și dacă întrebarea s-ar fi referit strict la Neptun Deep, OMV Petrom se află într-o poziție extrem de sensibilă, fiind oarecum forțată să continue acest proiect în pofida proiecțiilor financiare nu foarte încurajatoare.

Așa cum a scris Profit.ro, în urma declinului natural al producției înregistrate în România (scădere de 7% în 2019), dar și a majorării producției grupului mamă, ponderea hidrocarburilor extrase de OMV Petrom în totalul producției companiei mamă, OMV, s-a înjumătățit în ultimii 5 ani, atingând în trimestrul al patrulea al anului trecut un minim istoric, de 30%.

Iar declinul producției se va accentua. Potrivit unor estimări ale Transgaz, în absența cotei sale de producție din Neptun Deep, producția OMV Petrom va scădea de la 45 TWh în 2020 la 22,8 TWh în 2030.

Cu alte cuvinte, declanșarea producției de gaze din Neptun Deep este esențială pentru OMV Petrom pentru a-și putea păstra statutul de companie de upstream și a nu ajunge o rețea de benzinării.

Cu toate acestea, pe piață circulă zvonuri neconfirmate că OMV Petrom intenționează să ia exemplul companiei mamă și să reorienteze pe activitatea de trading de gaze și, eventual, pe cea de petrochimie. Astfel, OMV Petrom ar dori să achiziționeze, alături de Romgaz și compania poloneză PNGiG, participația Exxon la Neptun Deep nu neapărat în scopul declanșării producției, ci ia în calcul revânzarea acesteia. OMV Petrom ar urma să dețină, dacă tranzacția cu ExxonMobil se va finaliza, 60% din proiect, plus statutul de operator.

Interesant este că în răspunsul său Seele a precizat că pentru a lua o decizie finală de investiție nu e de ajuns numai faptul că “guvernul român se mișcă în direcția corectă” (este dispus să modifice legea offshore -n.r.), ci mai este necesar și un “consorțiu stabil”, făcând referire probabil la consorțiul format de OMV Petrom, Romgaz și PNGiG.

În conferința de presă organizată cu ocazia prezentării rezultatelor companiei pe trimestrul al patrulea, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a pus în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: “În absența unei modificări a Legii Offshore, mă tem, pentru prima dată, că trecem (în ceea ce privește luarea unei decizii de investiții favorabile - n.r.) de la «când» la «dacă». Iar acest lucru ar fi o pierdere uriașă pentru România”.

viewscnt
Afla mai multe despre
seele
bloomberg
omv
petrom
romania
neptun deep