Un operator de distribuție pregătește noi racordări, după înăsprirea legislației. Costurile pot ajunge la sute de milioane de lei și vor fi suportate de toți consumatorii

Un operator de distribuție pregătește noi racordări, după înăsprirea legislației. Costurile pot ajunge la sute de milioane de lei și vor fi suportate de toți consumatorii
scris 4 mai 2021

Operatorul de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 48,79% din acțiuni, pregătește lucrări necesare racordării de noi locuri de consum la rețeaua sa, după înăsprirea legislației în materie, care prevede acum că distribuitorii au obligația să îi racordeze în termen de 90 de zile pe toți clienții casnici, precum și pe cei noncasnici aflați la mai puțin de 2.500 metri de rețele, și să asigure finanțarea și realizarea proiectării și execuției instalațiilor de racordare, costuri ce urmează a le fi recunoscute în tarifele reglementate achitate de toți consumatorii din rețele pe facturile lor lunare.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii
Urmărește-ne și pe Google News

Compania Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), rezultată din fuziunea operatorilor de distribuție regionali Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord din grupul Electrica SA, asigură distribuirea energiei electrice în județele Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Prahova și Dâmbovița.

DEER a lansat recent o licitație pentru a încheia un acord-cadru pe 2 ani cu cel mult 5 contractori, care să execute branșamente electrice și să monteze blocuri de măsură și protecție în toate cele 18 județe deservite de companie.

CONFIRMARE FOTO Dragoș Constantinescu a fost înlocuit de la conducerea Ursus, principal jucător pe piața locală, cu un irlandez \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Dragoș Constantinescu a fost înlocuit de la conducerea Ursus, principal jucător pe piața locală, cu un irlandez "Transformation Director". Dragoș Constantinescu va fi Managing Director pentru Germania, Austria, Cehia și Slovacia

Valoarea totală a acordului-cadru este estimată între un minim de circa 63 milioane lei și un maxim de peste 448 milioane lei.

"În baza acordului-cadru se vor încheia contracte subsecvente în baza cărora se vor transmite comenzi punctuale. În aceste comenzi se va specifica clar numărul, tipul și perioada maximă necesară realizării serviciilor de montare blocuri de măsură și protecție și servicii de realizare branșamente electrice cu materialele conexe incluse, astfel: - Termenul pentru realizarea, recepția și punerea în funcțiune a branșamentului electric este de maximum 18 zile calendaristice de la data obținerii acordului/autorizației pentru branșament, dar nu mai târziu de 90 de zile de la emiterea comenzii; -termenul de montare și recepție a unui bloc de măsură și protecție (BMP) este de maxim 5 zile lucrătoare de la data emiterii comenzii. Acest termen se referă la comenzile care vor fi doar pentru montare BMP", se menționează în documentația de atribuire.

Sursa citează Ordinul ANRE nr. 17/2021 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri și clienți casnici. Ordinul a fost emis pentru punerea în aplicări a unor modificări la Legea energiei de anul trecut.

Guvernul a stabilit cu cât vor fi plătiți medicii de familie pentru vaccinarea anti-Covid în propriile cabinete CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit cu cât vor fi plătiți medicii de familie pentru vaccinarea anti-Covid în propriile cabinete

"Operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuție, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. Termenul de realizare a racordării este de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. Solicitantul, viitor client final noncasnic, are obligația să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare. În cazul în care clientul final noncasnic nu respectă prevederile (…), acesta este obligat să restituie operatorului de distribuție contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, în conformitate cu reglementările adoptate de ANRE. În cazul clienților casnici, operatorul de distribuție are obligația racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. Proiectul privind racordarea poate fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari. Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE", sunt modificările adoptate în iulie 2020 la Legea energiei.

Reglementări similare au fost aprobate și pentru racordarea la rețelele de gaze naturale, stârnind nemulțumirea operatorilor.

Aceștia i-au trimis în februarie o scrisoare președintelui Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, în care arătau că modificările legislative au dus la aproape triplarea numărului de cereri de racordare la gaze adresate principalilor doi jucători din industrie în ultimele circa 3 luni, la 30.500, de la doar 10.550 în perioada similară din urmă cu un an. Companiile susțineau că acest lucru are ca efect reducerea resurselor financiare disponibile ale distribuitorilor destinate modernizării și reabilitării rețelelor existente, cu efecte negative asupra securității exploatării acestora, și va duce în timp la majorarea tarifelor de distribuție și a prețului final la gaze pentru toți consumatorii, propunând în schimb ca extinderea rețelelor de gaze să se facă în principal din fonduri UE sau pe banii autorităților locale.

Comisia Europeană amendează 3 mari bănci de investiții pentru formarea unui cartel pe piața obligațiunilor. Deutsche Bank anunță neregulile și scapă de amendă CITEȘTE ȘI Comisia Europeană amendează 3 mari bănci de investiții pentru formarea unui cartel pe piața obligațiunilor. Deutsche Bank anunță neregulile și scapă de amendă

Și directorul general al Electrica SA, Corina Popescu, a declarat de curând, în cadrul unei conferințe, că presiunea pe prețul energiei la consumatorul final s-ar reduce dacă dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție s-ar face cu bani din fonduri UE.

De altfel, recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o întâlnire cu reprezentanții Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) chiar pe tema problemei create de noua legislație privind racordările la rețele.

"Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum. Trebuie să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual. În acest sens,  mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ și constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm  problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați. Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni", a transmis public ministrul, după întâlnire.

Un operator de distribuție pregătește noi racordări, după înăsprirea legislației. Costurile pot ajunge la sute de milioane de lei și vor fi suportate de toți consumatorii
Un operator de distribuție pregătește noi racordări, după înăsprirea legislației. Costurile pot ajunge la sute de milioane de lei și vor fi suportate de toți consumatorii
Sursă: Raportul administratorilor Electrica SA pe anul 2020

Sursă: Raportul administratorilor Electrica SA pe anul 2020

viewscnt
Afla mai multe despre
racordare obligatorie retele distributie energie gaze
racordare gratuita retele distributie energie gaze
majorare tarife distributie energie gaze
pret energie
electrica sa