Grupul german de dezvoltare, construcție, operare, mentenanță și service de parcuri eoliene WPD, unul dintre pionierii industriei mondiale de profil, înființat în 1996, activ în 28 de țări, cu un portofoliu de proiecte implementate cu putere instalată totală de peste 5.000 MW și având peste 3.000 de angajați, și-a înregistrat două noi subsidiare în România, ce vizează segmentul energiei eoliene offshore, aflat încă în stadiu de intenție pe plan local și nebeneficiind deocamdată nici măcar de legislație specifică.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, germanii au înființat firmele WPD Offshore Black Sea 1 SRL și WPD Offshore Black Sea 2 SRL, cu capital total cumulat de pornire de 100.000 de lei, relevă date analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Administratorul celor două societăți este Achim Berge Olsen, șeful businessului de dezvoltare de parcuri eoliene offshore al grupului WPD, iar reprezentant al asociatului unic german este chiar co-fondatorul și CEO-ul WPD, Gernot Blanke, considerat a fi unul dintre cei mai influenți executivi ai industriei pe plan global.
Cele două firme WPD Offshore Black Sea au fost înființate cu sediu social în satul în comuna Miroslava din județul Iași. Prin alte două subsidiare din România, create în 2012 și 2014, WPD pregătește în prezent proiecte de construcție a 3 parcuri eoliene onshore, din care unul în județul Iași și 2 în județul Brăila.
Autoritățile au afirmat în mod repetat în ultima perioadă că au în vedere sprijinirea dezvoltării de unități de producție eoliană offshore în Marea Neagră, ca parte a strategiei de decarbonare a producției de energie din România. Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat anul trecut, acesta aflându-se în prezent la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, după ce a fost aprobat de către Senat. Deputații din Comisia de Apărare a Camerei au acordat în martie aviz negativ proiectului și nu au răspuns la solicitarea Profit.ro de explicare a motivelor deciziei.
Draftul de act normativ prevede, printre altele, că firmele care vor investi în dezvoltarea și operarea de parcuri eoliene offshore în largul sectorului românesc al Mării Negre pot primi subvenții de până la 25 de euro/MWh peste prețul de piață al energiei electrice, iar dreptul de a iniția și realiza astfel de proiecte va fi obținut de la stat fie prin concesionare, în urma unei proceduri de licitație, fie prin licențiere directă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ciocniri între polițiști și protestatari la Atena, la o manifestație împotriva vaccinării. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă"Proiectul este binevenit, dar trebuie văzut ca un element de conștientizare a urgenței acestor chestiuni, care trebuie tratate în mod organizat", declara în aprilie anul acesta, la o conferință de profil organizată la Palatul Parlamentului, șeful de Project Development al WPD România, Radu Enache.
Grupul WPD se prezintă ca un business de familie, fiind înființat în 1996 de către Gernot Blanke, alături de Klaus Meier. În prezent, grupul este activ în 28 de țări și are un portofoliu de proiecte eoliene implementate cu putere instalată totală de peste 5.000 MW, având peste 3.000 de angajați. Una dintre ambițiile WPD este de a concura pe partea de operare, service și mentenanță de parcuri eoliene cu giganții producției de turbine de profil Vestas și Siemens.
CITEȘTE ȘI Liverpool, înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial a UNESCODetalii despre componenta offshore a portofoliului eolian al WPD pot fi văzute aici.
Marea Neagră are, din punct de vedere al energiei eoliene, un potențial de peste 430-450 GW, din care 70 GW disponibili în zona litoralului românesc, a declarat recent Robert Chircă, manager operațional la Grup Servicii Petroliere (GSP), în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit.Energy.Forum - Energia post-coronavirus. Potrivit reprezentantului GSP, din cei 70 de GWh disponibili în zona litoralului românesc, 20 GWh sunt pe platforme fixe, iar până la 50-60 pe platforme plutitoare.