Directorul general de la grupul austriac OMV a declarat că taxa avută în vedere de Uniunea Europeană asupra profiturilor excepționale realizate de companiile din energie ar putea avea un impact uriaș asupra OMV și, de asemenea, a criticat faptul că propunerea are la bază profiturile din ultimii trei ani, care nu au fost ani normali, transmite Reuters.
Comisia Europeană a propus miercuri o contribuție de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activitățile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale și al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Potrivit propunerii Executivului comunitar, companiile din energie vor plăti o contribuție de solidaritate de 33% din profiturile pentru anul curent care sunt peste o creștere de 20% față de profiturile medii din ultimii trei ani, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vom urmări cu atenție acest lucru deoarece poate avea un impact masiv", a spus joi Alfred Stern la o întâlnire cu jurnaliștii, adăugând că detaliile propunerii nu au fost încă publicate astfel că este dificil de estimat care va fi impactul exact.
Potrivit lui Alfred Stern nu are sens să fie utilizați ca bază de calcul ultimii trei ani, deoarece perioada din 2019 și până în 2021 a fost marcată de pandemia de coronavirus, iar prețul petrolului a fost la un anumit moment mai mic de 25 de dolari per baril în timp ce prețul gazelor naturale a coborât până sub 10 euro pentru un Megawatt oră.
"În această perioadă, au fost multe companii de petrol și gaze care au întâmpinat dificultăți semnificative", a adăugat CEO-ul de la OMV.
La mijlocul acestui an, OMV AG a raportat un profit operațional de 5,558 miliarde de euro în primele șase luni ale anului, în creștere cu 156% comparativ cu perioada similară a anului trecut, grație majorării prețurilor la petrol și gaze naturale. De asemenea, cifra de afaceri semestrială a grupului OMV a crescut și ea cu 124%, până la 30,621 miliarde de euro. În ceea ce privește rezultatele pe trimestrul al doilea, profitul operațional a atins un nivel record de 2,937 miliarde de euro, mai mult decât dublu față de 1,299 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările s-au dublat și ele până la 14,79 miliarde de euro.
Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.