Lukoil intenționează să-și unifice juridic business-urile de procesare țiței și producție de energie din România sub "umbrela" rafinăriei Petrotel Lukoil SA Ploiești, care, potrivit planurilor grupului-mamă din Rusia, ar urma să preia prin absorbție compania locală producătoare de energie electrică Lukoil Energy&Gas Romania SRL.
Petrotel Lukoil SA este controlată în proporție de 97,5% de vehiculul investițional înregistrat în Olanda Lukoil Europe Holdings, iar acționarii Lukoil Energy&Gas Romania SRL sunt Lukoil Europe Holdings și Petrotel Lukoil SA.
Grupul rus are în vedere inițierea, în următoarele 2 luni, a procesului de fuziune prin absorbție între Petrotel Lukoil și Lukoil Energy&Gas Romania, compania de rafinare urmând să aibă calitatea de societate absorbantă, iar firma de producție de energie – pe cea de societate absorbită, potrivit documentelor Petrotel.
CITEȘTE ȘI UE susține Londra în cazul Skripal și își recheamă ambasadorul din RusiaÎn ultimii ani, cele două companii au avut evoluții financiare diametral opuse. Astfel, rafinăria Petrotel și-a revenit după mai mulți ani de pierderi masive și a raportat profituri nete cumulate de peste jumătate de miliard de lei în 2015, 2016 și 2017. Rafinăria a terminat anul trecut cu un profit net de aproape 225 milioane lei, după cele de circa 300 milioane lei din 2016 și 15 milioane lei din 2015. În schimb, Lukoil Energy&Gas Romania a înregistrat în mod neîntrerupt pierderi din 2008 încoace, acestea ridicându-se la peste 164 milioane lei pe 2015 și 2016.
În anii anteriori, rafinăria Petrotel Lukoil a acumulat pierderi totale de peste 3 miliarde lei și a ajuns să fie judecată pentru infracțiuni economice, într-un dosar penal deschis de procurorii DIICOT Ploiești în urmă cu 3 ani.
În septembrie anul trecut, DIICOT a deschis un nou dosar pe numele Lukoil România, cu acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală și cu un prejudiciu la bugetului statului calculat la 9,1 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei a lansat licitația pentru achiziția a peste 100 de ambulanțe pentru Serviciul de Ambulanță București-IlfovLukoil Energy&Gas Romania operează, în interiorul rafinăriei Petrotel din Ploiești, o centrală termoelectrică de cogenerare care are, potrivit site-ului companiei, o capacitate instalată de 61 de MW și 300 Gcal pe oră. Aceasta a fost retehnologizată în 2011, în urma unei investiții de 171 milioane de dolari. Centrala funcționează cu gaz, cocs de petrol și cărbune de la Filipeștii de Pădure. Tot pe platforma rafinăriei, firma deține o centrală electrică fotovoltaică cu capacitate de 9 MW, rezultatul unei investiții de 9 milioane de dolari și funcțională din 2014.
Planul de fuziune pare să fie motivul pentru care Petrotel Lukoil a solicitat și a obținut recent, din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), o licență de furnizare a energiei electrice, cu durată de valabilitate de 5 ani.
Petrotel Lukoil a deținut licență de producere de energie până în 2009, însă aceasta i-a fost retrasă după preluarea termocentralei din incinta rafinăriei de către Lukoil Energy & Gas. Lukoil Energy & Gas deține ambele tipuri de licențe, cea de producere, acordată în 2009, cu valabilitate până în 2034, și cea de furnizare, acordată în 2014 și valabilă până în 2019.
CITEȘTE ȘI Veniturile din muzică au crescut în SUA cu 16,5% datorită serviciilor de streamingLukoil a procesat în 2017 la rafinăria Petrotel din România peste 2,5 milioane de tone de țiței, aceasta contribuind la majorarea cantității de petrol procesat de Lukoil la nivel global cu 1,8%. Peste 10% din petrolul prelucrat de Lukoil în afara Rusiei a fost procesat la Ploiești.
Anul trecut, Petrotel a fost de departe cea mai performantă rafinărie deținută de Lukoil în Europa, înregistrând un grad de valorificare a țițeiului de 99% (nu rămâne practic nimic neprocesat și nevalorificat) și un randament al produselor ușoare (benzină și nafta) de 83%. Trimestrial, la Petrotel au fost rafinate între 0,6 și 0,7 milioane tone de petrol, pe primele trei trimestre cantitatea rafinată fiind de 2 milioane de tone.
Grupul rus Lukoil a terminat anul 2017 cu un profit de peste 418 miliarde ruble, dublu față de 2016, și cu vânzări totale de 5.936 miliarde ruble, cu peste 13% peste nivelul din anul anterior.