România rupe cooperarea nucleară cu China. În Marea Britanie poate fi invers

România rupe cooperarea nucleară cu China. În Marea Britanie poate fi invers
scris 15 iun 2020

În România, Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a rupt relațiile cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power (CGN), partenerul din proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei. În Marea Britanie, China este cea care amenință să retragă CGN din proiectele locale de edificare de noi capacități nucleare de producție de energie, din cauza poziției Guvernului de la Londra față de concernul telecom Huawei și de situația politică din Hong Kong.

Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților
Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Economiei de la București, Virgil Popescu, a declarat în mai multe rânduri, de la preluarea portofoliului, că extinderea centralei Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din țări membre NATO sau ale Uniunii Europene.

În vara anului trecut, CGN, partenerul Nuclearelectrica, a fost plasat de autoritățile americane pe o "listă neagră" cu companii despre care se consideră că acționează "împotriva securității naționale și intereselor de politică externă" ale SUA, cu circa o săptămână înaintea întâlnirii de la Casa Albă dintre Donald Trump și Klaus Iohannis. Motivul invocat a fost acela că CGN și subsidiarele sale "ar întreprinde sau favoriza demersuri de a obține tehnologii și materiale nucleare avansate ale SUA pentru a fi deturnate în scopuri militare în China". Între timp, tensiunea relațiilor dintre Washington și Beijing a escaladat pe multiple planuri.

INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business

În Marea Britanie, cel mai important partener și aliat al SUA, Guvernul premierului Boris Johnson intenționează să reanalizeze dacă va permite Huawei să participe la punerea pe picioare a rețelei 5G a țării, din rațiuni de securitate, se opune intențiilor chineze de întărire a controlului asupra Hong Kong inclusiv prin evocarea posibilității de a oferi cetățenie britanică unui număr de peste 3 milioane de locuitori din insulă și intenționează să controleze mai strict investițiile în UK ale companiilor din China.

Pe acest fundal, ambasadorul chinez la Londra, Liu Xiaoming, le-a spus mai multor lideri ai comunității britanice de afaceri că atitudinea față de Huawei va constitui "hârtia de turnesol" a sincerității și loialității Regatului Unit ca partener al Chinei, amenințând totodată că statul chinez le-ar putea ordona companiilor sale să se retragă din proiectele majore în care sunt implicate în Marea Britanie, în primul rând din cele de energie nucleară, dar și dintr-unul care vizează construirea unei linii ferate de mare viteză, potrivit publicației The Sunday Times, citată de Yahoo News.

CGN, încă partenerul Nuclearelectrica la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, este implicată în 3 proiecte nucleare în Marea Britanie: Hinkley Point C (aflat în construcție) și Sizewell C, ambele în parteneriat cu francezii de la EDF, precum și Bradwell, unde este unic investitor.

ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE România nu îndeplinește niciunul dintre cele 4 criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE România nu îndeplinește niciunul dintre cele 4 criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro

"Să nu ne imaginăm că participarea Chinei la construirea de centrale nucleare în UK ar fi un semn de mare generozitate. Guvernul va trebui să ia decizii punând în balanță interesele strategice ale țării și necesitatea de a apăra un sistem politic internațional bazat pe reguli", a declarat șeful Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul britanic, Tom Tugendhat, totodată conducător al unui grup de cercetări referitoare la China al Legislativului de la Londra.

Secretarul de stat de la Washington, Mike Pompeo, a spus, într-o lungă declarație de presă, că SUA, care a avertizat Londra în trecut cu privire la riscurile cooperării nucleare cu companiile chineze de stat, va sprijini Marea Britanie în fața tentativelor Chinei de a impune coerciții autorităților de la Londra.

"Statele Unite vor fi alături de aliații și partenerii lor în fața tacticilor de constrângere ale Partidului Comunist Chinez. Ca cel mai recent exemplu al acestor tactici, Beijingul ar fi amenințat că va sancționa banca britanică HSNC și că va rupe angajamentele privitoare la construcția de centrale nucleare în UK dacă Londra nu va permite Huawei să participe la construirea rețelei britanice 5G. Huawei este o extensie a supravegherii de stat exercitate de Partidul Comunist Chinez. (...) Statele Unite sunt gata să își asiste prietenii din Marea Britanie cu orice nevoie, de la construirea de centrale nucleare sigure la dezvoltarea de soluții 5G de încredere, care protejează intimitatea cetățenilor", a spus Pompeo.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 cernavoda
unitatile 3 si 4 centrala nucleara cernavoda
china general nuclear power
huawei china 5g
tensiuni sua china