România este al cincilea consumator de lignit din Uniunea Europeană

România este al cincilea consumator de lignit din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2022

Uniunea Europeană a consumat în 2021 aproximativ 277 milioane de tone de lignit, cu 26% mai puțin decât în 2018, iar 97% din consumul total de lignit în UE a avut loc în șase țări: Germania (46%), Polonia (19%), Cehia (11%), Bulgaria (10%), România (6%) și Grecia (5%), arată datele publicate de Eurostat.

Cifrele referitoare la producția și consumul de lignit sunt aproape identice deoarece aproape întotdeauna lignitul este consumat în țările unde este și produs, fiind foarte puține tranzacții transfrontaliere cu lignit, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Contractul Romgaz cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești, va fi semnat mâine. Ciucă se duce la ceremonie CITEȘTE ȘI Contractul Romgaz cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești, va fi semnat mâine. Ciucă se duce la ceremonie

Tot în 2021, UE a produs 57,2 milioane de tone de huilă, cu 27% mai puțin decât în 2018. Numărul statelor membre care produc huilă a scăzut de la 13 țări în 1990 la doar două state membre în 2021: Polonia, responsabilă pentru 96% din producția totală a UE, și Cehia pentru restul de 4%.

Polonia (41%) și Germania (23%) au fost responsabile pentru aproape două treimi din consumul total de huilă în UE în anul 2021, urmate de Franța, Țările de Jos, Italia și Cehia (fiecare cu o pondere cuprinsă între 3% și 6%).

Peste jumătate din țările UE au o rată de dependență de importuri mai mare de 90% când vine vorba de huilă, însă în cazul a șapte state membre (Grecia, Luxemburg, Croația, România, Cipru, Belgia și Suedia) rata de dependență de importuri este mai mare de 100%, ceea ce înseamnă că aceste state importă mai multă huilă decât utilizează, de obicei pentru a-și face stocuri.

În 2020, Rusia a furnizat mai mult de jumătate (55,6%) din importurile de huilă ale UE, urmată de SUA (17,2%) și Australia (15,3%).

Datele Eurostat mai arată că în 2021 producția și consumul de cărbune în UE au crescut comparativ cu 2020, unul din motive fiind și măsurile care au avut legătură cu pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, comparativ cu cifrele din 2018, producția și consumul de cărbune în UE a scăzut, acest lucru fiind valabil atât în cazul huilei cât și al lignitului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
lignit