Prețurile petrolului au scăzut, influențate de reducerea de către OPEC a previziunilor de creștere a cererii de petrol și îngrijorările legate de China

Prețurile petrolului au scăzut, influențate de reducerea de către OPEC a previziunilor de creștere a cererii de petrol și îngrijorările legate de China
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:29

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%, ștergând toate câștigurile înregistrate săptămâna trecută, pe fondul reducerii previziunilor OPEC privind creșterea cererii globale de petrol pentru 2024 și 2025, în timp ce importurile de petrol ale Chinei au scăzut pentru a cincea lună consecutiv, transmite Reuters.

Planurile de stimulare economică ale Chinei nu au reușit să inspire încrederea investitorilor, iar piețele au continuat să urmărească posibile atacuri israeliene asupra infrastructurii petroliere iraniene.

Urmărește-ne și pe Google News
Producția Hidroelectrica s-a diminuat cu o cincime, confirmând tendința din prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI Producția Hidroelectrica s-a diminuat cu o cincime, confirmând tendința din prima jumătate a anului
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,72 dolari, sau cu 2,23%, la 77,28 dolari, în timp ce contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 1,72 dolari, sau cu 2,4%, la 73,75 dolari pe baril. Săptămâna trecută, prețul petrolului Brent a câștigat 99 de cenți, iar cel al WTI a crescut cu 1,18 dolari, scrie News.ro.

OPEC a redus luni previziunea pentru creșterea cererii globale de petrol în 2024 și a revizuit în scădere și proiecția pentru anul următor, aceasta fiind a treia revizuire consecutivă în jos a grupului de producători.

China, cel mai mare importator mondial de țiței, a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a revizuirii în scădere pentru 2024, OPEC reducând previziunea de creștere pentru țară de la 650.000 barili pe zi (bpd) la 580.000 bpd.

Importurile de țiței ale Chinei pentru primele nouă luni ale anului au scăzut cu aproape 3% față de anul trecut, ajungând la 10,99 milioane bpd, arată datele. Scăderea cererii de petrol din China, cauzată de adoptarea tot mai largă a vehiculelor electrice (EV) și de încetinirea creșterii economice după pandemia de COVID-19, a fost un factor de frânare pentru consumul și prețurile globale ale petrolului.

VIDEO&FOTO Ion Țiriac pregătește un turn cu 14 etaje pe malul lacului CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Ion Țiriac pregătește un turn cu 14 etaje pe malul lacului

Presiunile deflaționiste din China s-au agravat, de asemenea, în septembrie, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă. O conferință de presă din aceeași zi i-a lăsat pe investitori nesiguri în privința dimensiunii pachetului de stimulente economice pentru revitalizarea economiei celei de-a doua puteri economice mondiale.

„Lipsa unui calendar clar și absența măsurilor pentru a aborda probleme structurale, precum consumul slab și dependența de investițiile în infrastructură, au sporit ambiguitatea în rândul participanților de pe piață,” a remarcat Mukesh Sahdev, șeful global al piețelor de mărfuri - petrol la Rystad Energy.

Veștile negative din China au cântărit mai mult decât preocupările pieței legate de posibilitatea ca un răspuns israelian la atacul cu rachete iraniene din 1 octombrie să perturbe producția de petrol.

Statele Unite au anunțat că vor trimite trupe în Israel, împreună cu un sistem avansat anti-rachetă, într-o desfășurare neobișnuită destinată să întărească apărarea aeriană a țării.

„Deși un atac al Israelului asupra Iranului este probabil să aibă loc, măsurile de întărire recente ale armatei americane ar putea fi liniștit reacțiile de ambele părți,” a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior de tranzacționare la BOK Financial.

„Comerțul va rămâne nervos, iar cei mai mulți manageri de fonduri vor rămâne pe margine,” a spus Kissler.

Washingtonul a încercat în privat să convingă Israelul să își calibreze răspunsul pentru a evita declanșarea unui război mai amplu în Orientul Mijlociu, au spus oficiali, președintele Joe Biden exprimându-și public opoziția față de un atac israelian asupra siturilor nucleare iraniene și față de preocupările legate de un atac asupra infrastructurii energetice a Iranului.

Dolarul a atins, de asemenea, un maxim al ultimelor nouă săptămâni luni, într-o sesiune de tranzacționare redusă. O monedă americană mai puternică poate afecta cererea de petrol denominat în dolari din partea cumpărătorilor care folosesc alte monede.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret