Companiile petroliere Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures și Gas Plus, care dețin concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect de exploatare de gaze din sectorul românesc al Mării Negre și singurul cu decizie finală de investiție, au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea acordului de concesiune încheiat cu statul român, cu 15 ani, perioada maximă permisă de legislația în vigoare, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În prezent, acordul petrolier este valabil până în 2028, iar companiile vor prelungirea până în 2043, prin încheierea unui act adițional.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cei trei concesionari au înaintat o cerere în acest sens către ANRM. În caz că negocierile cu Agenția se vor încheia cu succes, actul adițional de prelungire a valabilității acordului petrolier va trebui aprobat de Guvern pentru a intra în vigoare.
BSOG deține 65% din drepturile aferente concesiunii Midia și calitatea de operator al perimetrului, restul fiind în posesia Petro Ventures Resources (20%) și Gas Plus (15%). BSOG este controlată indirect de către grupul american de asset management Carlyle, BERD având o participație minoritară, de circa 10% din capital.
Autoritățile de la București au promis în numeroase rânduri că Legea offshore va fi modificată în Parlament până la finalul acestui an, pentru schimbarea prevederilor care îi nemulțumesc pe concesionarii de perimetre petroliere din Marea Neagră, cu privire la fiscalitate și la restricțiile de vânzare a gazelor, însă până în acest moment nici un proiect legislativ în acest sens nu a intrat pe circuitul parlamentar. Mai mult, premierul Florin Cîțu a spus de mai multe ori că nu exclude o plafonare a prețului gazelor, pentru ținerea sub control a facturilor consumatorilor, după scumpirile galopante din ultima perioadă.
ExxonMobil și OMV Petrom, concesionarii celui mai mare perimetru de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, au obținut la începutul anului 2019 prelungirea cu 15 ani a acordului lor petrolier cu România, până în 2045. Cele două companii au solicitat prelungirea la scurt timp după adoptarea Legii offshore într-o formă defavorabilă investițiilor și după ce Guvernul de atunci anunțase că va plafona prețul de vânzare a gazelor de către producători la 68 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Bitcoin scade cu peste 7%, după noi restricții anunțate de China. Banca centrală declară ilegale tranzacțiile cu criptomonedeAmericanii de la BSOG au anunțat recent finalizarea instalării pe perimetrul Midia a platformei de producție de gaze naturale Ana, prima de profil construită și instalată în România în ultimii 30 de ani. Pe de altă parte, compania nu se așteaptă ca până la finalul acestui an să finalizeze toate lucrările aferente Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), pentru a putea declanșa producția, așa cum își propusese. În plus, dat fiind întârzierile semnificative cu care se confruntă lucrările, compania a spus că preferă să nu avanseze o nouă data estimativă de începere a producției.
Mai mult, după cum a relatat Profit.ro, BSOG și operatorul sistemului național de transport de profil Transgaz, controlat de statul român, riscă să ajungă se se judece la tribunal din cauza unor neînțelegeri contractuale legate de lucrările de construcții necesare demarării producției de gaze la Midia.
CITEȘTE ȘI Brașov, destinație pentru italienii care nu vor să se vaccinezeÎn iunie, BSOG și principalul său contractor pentru lucrările de la proiectul Midia, compania românească GSP Offshore a lui Gabriel Comănescu, au încheiat un adițional la contractul de inginerie, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune a proiectului, care prevede o procedură de remediere a întârzierilor și blocajelor survenite în cadrul lucrărilor, pentru finalizarea cu succes a acestora.
Anterior, în mai, BSOG a încheiat un memorandum de înțelegere cu rușii de la Lukoil cu privire la efectuarea de lucrări în vederea conectării zăcământului de gaze descoperit de ruși pe perimetrul offshore Trident, concesiune deținută de ei în parteneriat cu Romgaz, la instalațiile de explorare și producție ale proiectului de dezvoltare Midia al BSOG.