Directorul general interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, a anunțat că a anulat licitația în valoare de peste 600.000 de euro lansată de companie la finalul lunii octombrie pentru contractarea de servicii de consultanță la elaborarea planului de restructurare, reorganizare și eficientizare a CE Oltenia, considerând că proiectul poate fi realizat cu angajații companiei.
"Există motive pentru care această companie a avut pierderi în perioada anterioară. Există un proiect de reorganizare și restructurare, care e o chestiune necesară într-o companie de această dimensiune. Trebuie să redimensionăm activitatea companiei astfel încât rezultatele să fie pozitive. Am anulat procedura de achiziție a unei firme care să se ocupe de restructurare, pentru că acel proiect poate fi făcut cu resurse proprii. Oamenii din companie sunt cei mai pregătiți să facă această restructurare", a declarat Ciobotărică, citat de gorjexclusiv.ro.
Licitația fusese lansată înainte de demiterea fostului manager general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel. Laurențiu Ciobotărică a fost numit director general interimar al Complexului pe 4 decembrie. Pe 10 decembrie urma să expire data limită de depunere a ofertelor la licitație, iar a doua zi, pe 11 decembrie, era programată deschiderea acestora, la sediul din Târgu Jiu al companiei.
La finalul lunii august, directorul diviziei Strategii Dezvoltare a CE Oltenia, Ion Petroniu, declara că societatea va angaja prin licitație o companie de consultanță care să elaboreze un plan de restructurare și să analizeze inclusiv cu câte grupuri energetice să rămână în funcțiune compania de stat.
Potrivit estimărilor de la acea vreme ale membrilor Consiliului de Supraveghere, contractul cu această companie de consultanță s-ar fi putut ridica la aproximativ 1 milion de euro, spunea atunci Ion Petroniu.
"Noi, prin caietul de sarcini, am făcut solicitarea să se trateze două aspecte. Un aspect ține de asigurarea siguranței naționale. Noi va trebui să știm dacă mai e nevoie de cărbune pentru asigurarea acestei siguranțe naționale din punct de vedere energetic. Și atunci va trebui să dimensioneze capacitățile de producție sub acest aspect. Dacă se pune problema că autoritățile decid că nu mai e nevoie ca societatea să asigure siguranța națională, atunci va trebui să tratăm ca și abordare alt aspect, al profitabilității. Și din acest punct de vedere vor dimensiona capacitățile de producție doar pentru a fi competitiv și pentru a asigura profitabilitatea", declara Petroniu.
Anul trecut, CE Oltenia a consemnat pierderi totale de peste 693 milioane lei, în condițiile în care bugetul companiei pe 2014, aprobat de Guvern, prevedea un profit net de 31,09 milioane lei.
Conducerea companiei a justificat rezultatul negativ masiv, printre altele, prin necesitatea de a constitui provizioane în sumă totală de peste 356 milioane lei pentru facturi neîncasate de la clienți din sisteme municipale centralizate de termoficare, precum RAAN, CET Brașov, CET Govora, CET Oradea sau Termoficare Craiova, unele dintre acestea intrate în insolvență sau faliment.
Complexul Energetic Oltenia asigură peste 20% din producția de energie electrică a României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.