Mișcări în industria petrolieră: Gazprom exportă țiței românesc în Serbia, Serinus prelucrează la Petrobrazi, iar Romgaz aproape și-a triplat producția de condensat

Mișcări în industria petrolieră: Gazprom exportă țiței românesc în Serbia, Serinus prelucrează la Petrobrazi, iar Romgaz aproape și-a triplat producția de condensat
scris 22 aug 2019

Compania sârbă Naftna industrija Srbije (NIS), controlată de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De la graniță, țițeiul va fi transportat ulterior până la rafinăria Pancevo a celor de la NIS.

Urmărește-ne și pe Google News

"În martie 2019 s-a încheiat contractul de prestări servicii (beneficiar NIS Petrol România SRL) pentru preluarea și depozitarea temporară a țițeiului și a condensatului produs în exploatările din județul Timiș, pentru o perioadă de 1 an. Au fost inițiate discuții cu reprezentanții NIS a.d. Serbia (compania care deține rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad) în vederea efectuării transportului țițeiului produs de subsidiara NIS Petroleum România SRL la rafinăria Pancevo, discuții finalizate prin încheierea unui contract de prestări servicii de transport țiței pe calea ferată, pe relația rampa Biled – granița româno-sârbă, pe o perioadă de 1 an", se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Sute de români blocați pe o insulă din nordul Greciei. Feriboturile s-au stricat și au izbucnit incendii CITEȘTE ȘI VIDEO Sute de români blocați pe o insulă din nordul Greciei. Feriboturile s-au stricat și au izbucnit incendii

NIS Petrol are un portofoliu de șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator. Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

În iulie, Conpet a încheiat un act adițional la un contract semnat în martie anul acesta cu CFR Marfă, pentru "servicii de transport pe calea ferată pe relația Rampa Biled-stația CFR Stamora Moravița (Vrsac)".

În plus, Conpet a încheiat un contract cu compania poloneză Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de pe concesiunea Moftinu din Satu Mare a celor de la Serinus, unde producția a demarat în luna aprilie. Într-o prezentare recentă pentru investitori a celor de la Serinus se arată că producția de condensat de la Moftinu s-a situat peste așteptări.

Filmul \ CITEȘTE ȘI Filmul "Furios și iute: Hobbs & Shaw" s-a menținut pe primul loc în box office-ul românesc de weekend. Un debut în top 10

"De asemenea, s-au purtat discuții cu reprezentanții Serinus Energy, referitoare la posibilitățile de transport a condensatului din exploatările situate în nord-vestul țării (zona Muftiu-Carei) către rampa Marghita (transport rutier) precum și la posibilitatea preluării producției, depozitarea temporară și transportul către rafinăria Petrobrazi s-au concretizat prin încheierea, în luna mai 2019, a unui contract de prestări servicii pe o perioadă de 1 an. (...) În luna mai 2019 a fost încheiat un contract de transport pentru condensatul asociat exploatării din zona Muftiu – Carei (beneficiar Serinus Energy)", se mai afirmă în document.

Condensatul este o combinație complexă de hidrocarburi, separată ca lichid din gazul natural într-o unitate de condensare. Este preponderent lichid și se produce, depozitează și transportă la presiuni de până la 10 - 12 atmosfere.

Conpet mai poartă discuții pentru posibile transporturi de țiței și condensat și cu cei de la Mazarine Energy, care anul trecut au preluat de la OMV Petrom încă 9 zăcăminte de hidrocarburi, din zona Moinești Zemeș, precum și cu Romgaz, producătorul de gaze controlat de stat.

VIDEO Incendiu puternic la clubul Bamboo din Mamaia CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu puternic la clubul Bamboo din Mamaia

"Se poartă discuții cu reprezentanții Mazarine Energy privind preluarea producției de țiței/condensat din zona Ghelința și transportul la rampa CF Imeci. Se analizează posibilitatea prestării în beneficiul Romgaz SA a serviciilor de preluare, depozitare temporară și transportul condensatului de sondă, asociat celui mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani în România", se mai menționează în document.

Este vorba de zăcământul descoperit de Romgaz la Caragele în 2016, cu resurse estimate la 25-27 miliarde metri cubi și despre care Guvernul afirma, în 2017, că ar putea asigura independența energetică a României pe timp de până la 3 aniProducția de condensat a Romgaz aproape s-a triplat în primul semestru din 2019, de la 3.485 la 9.255 tone, după ce anul trecut a crescut cu circa 37%, de la 5.742 la 7.867 tone.

În ultimul său raport semestrial, Romgaz menționează ca realizare "punerea în funcțiune a unui nou colector pentru transportul gazelor și a unui panou de predare gaze de pe structura Caragele din zona Munteniei la sfârșitul anului 2018, investiție care a dus la creșterea producției de gaze în cadrul acestui zăcământ cu circa 93% și a producției de condensat cu circa 207%, ca urmare a exploatării la potențial maxim a sondelor, comparativ cu aceeași perioadă de raportare a anului 2018".

Producția de țiței și condensat a OMV Petrom, de departe cel mai mare producător, a scăzut cu 1,6% în S1 2019, la 12 milioane barili, în principal din cauza declinului natural. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nis petrol productie titei
nis gazpromneft
gazprom titei romania
gazprom concesiuni romania
productie condensat
export titei serbia
titei rafinaria pancevo
romgaz
serinus energy
conpet