Ministerul Energiei vrea să crească numărul membrilor în CA al Electrica de la 5 la 7

Ministerul Energiei vrea să crească numărul membrilor în CA al Electrica de la 5 la 7
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 oct 2015

Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al Electrica SA, cu 48,78% din acțiuni, a trimis o scrisoare conducerii companiei în care solicită completarea ordinii de zi a unei AGA, programată pentru 10 noiembrie, cu o propunere de modificare a actului constitutiv prin care numărul de membri ai Consiliului de Administrație să urce de la 5 la 7, statul urmând să propună până la 3 candidați, față de 2 în prezent.

Ministerul Energiei a înaintat propunerea "pentru o mai bună administrare a societății, în scopul creerii unei structuri echilibrate a Consiliului de Administrație, cu competențe extinse, adaptată complexității activității din cadrul grupului Electrica, în scopul dezvoltării afacerii și realizării unor investiții eficiente, bazate pe practici avansate, în zona operațiunilor, a contorizării eficiente, managementului activelor și guvernanței corporative", potrivit documentului citat.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Ministerul Energiei vrea modificarea statutului Electrica SA astfel încât numărul membrilor Consiliului de Administrație să crească de la 5 la 7, din care cel puțin 4 să fie independenți și neexecutivi (față de 3 în prezent), iar statul să aibă dreptul de a propune cel mult 3 membri în CA, față de maxim 2 în prezent.

Ministerul mai solicită ca ședințele CA de la Electrica să se poată ține în mod valabil în prezența a cel puțin 4 membri, față de 3 în prezent, din care 2 să fie în mod obligatoriu independenți și neexecutivi (față de unul singur în prezent).

În AGA de la Electrica SA din 10 noiembrie va fi luată în discuție propunerea unui grup de acționari ca societatea înceapă negocieri cu Fondul Proprietatea în vederea achiziționării participațiilor FP la filialele Electrica Muntenia Distribuție Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Furnizare.

Relațiile dintre Electrica SA și Ministerul Energiei sunt tensionate. Pe 9 septembrie, într-o altă AGA, dominată de statul român, a fost respins planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, Consiliul de Administrație a făcut publică o scrisoare adresată în luna august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al companiei.

În aceeași zi, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la care acționar unic este statul, prin Ministerul Energiei, și care a moștenit participațiile Electrica SA la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de Electrica împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.

La o zi după AGA, în cadrul unei conferințe desfășurate chiar la sediul central al Electrica SA, Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a acuzat public lipsa de investiții a companiilor din domeniu, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță".

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
electrica sa
distributie energie electrica
filiale electrica sa
fondul proprietatea