Hidroelectrica scoate la vânzare 31 de microhidrocentrale, la un preț total de pornire de 70 milioane lei

Hidroelectrica scoate la vânzare 31 de microhidrocentrale, la un preț total de pornire de 70 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 oct 2015
Hidroelectrica scoate la vânzare în luna noiembrie un număr de 22 de active, reprezentând microhidrocentrale sau grupuri de microhidrocentrale, prețul total de pornire fiind stabilit la 69,91 milioane lei.
 
Urmărește-ne și pe Google News
În total, Hidroelectrica va încerca să vândă la licitație 31 de microhidrocentrale, situate în județele Suceava, Bacău, Neamț, Hunedoara, Maramureș, Brașov, Arad, Sibiu, Buzău, Vâlcea, Timiș, Argeș și Vrancea, potrivit anunțului publicat de companie
 
Cel mai mare activ care va fi scos la vânzare de producătorul de energie hidro controlat de stat la licitațiile organizate în noiembrie este un ansamblu de patru microhidrocentrale din bazinul râului Târlung, județul Brașov, cu o putere instalată de 4,9 MW. Prețul de pornire a fost fixat la 10 milioane lei. 
 
Alte active importante scoase la vânzare sunt microhidrocentrala de 2 MW din bazinul râului Boia, județul Vâlcea, pusă la licitație la prețul de pornire de 8,698 milioane lei, sau grupul de 4 microhidrocentrale din bazinul râului Neagra Șarului, județul Suceava, cu putere instalată de 6,10 MW, care are fixat un preț de pornire de 8,396 milioane lei. 
 
Garanția de participare este de 10% din prețul de pornire, pe lângă care mai trebuie achitată suma de 2.000 de lei, reprezentând contravaloarea dosarului de prezentare și taxa de participare. 
 
Ședințele de licitație cu strigare pentru vânzarea celor 22 de active vor avea loc în datele de 23, 24, 25 și 26 noiembrie. Documentele de participare la licitație trebuie trimise de către cei interesați la sediul Hidroelectrica în plicuri sigilate, până la data limită de 13 noiembrie 2015, ora 15.00. 
 
Deschiderea plicurilor cu documente de participare se va face în datele de 16, 17, 18 și 19 noiembrie. Verificarea conformității documentelor de participare la licitație cu cerințele cuprinse în dosarul de prezentare se va face separat de către Comisia de licitație, care până la data de 20 noiembrie 2015, ora 16.00, va întocmi și afișa lista ofertanților acceptați.
 
La ultima licitație de acest tip, desfășurată în iulie, Hidroelectrica a reușit să vândă doar două microhidrocentrale din totalul de 34 scoase la licitație în luna respectivă. Una dintre ele, microhidrocentrala Călugărița, din județul Argeș, a fost vândută Arhiepiscopei Argeșului și Muscelului pentru 1,7 milioane lei.
 
Hidroelectrica mai deține 128 de microhidrocentrale cu o putere instalată de până la 4 MW fiecare.
 
În primele 6 luni ale acestui an, un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decât profitul înregistrat în perioada similară a anului trecut, și o cifră de afaceri de 1,851 miliarde lei, cu 19% peste nivelul din primul semestru din 2014. 
 
Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvență, din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 - iunie 2013. Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni, 20% din titluri fiind deținute de Fondul Proprietatea.  
viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
microhidrocentrale
ministerul energiei