Ministerul de Interne cumpără octoxid de uraniu de 62 mil. lei pentru centrala de la Cernavodă

Ministerul de Interne cumpără octoxid de uraniu de 62 mil. lei pentru centrala de la Cernavodă
scris 6 aug 2015
Guvernul vrea să suplimenteze bugetul Ministerul Afacerilor Interne cu 62 milioane lei, bani cu care Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), instituție aflată în subordinea MAI, să cumpere de la Compania Națională a Uraniului (CNU)  octoxidul de uraniu necesar funcționării centralei nucleare de la Cernavodă.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Suplimentarea bugetului MAI ar urma să se facă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
"Achiziționarea produsului se va face la un preț stabilit conform avizului Ministerului Finanțelor Publice, în condițiile legii, cu modificarea corespunzătoare a programului anual pentru constituirea stocurilor rezervă de stat, cu finanțare de la bugetul de stat. Nivelul maxim al stocului rezervă de stat prevăzut în nomenclator la produsul octoxid de uraniu se majorează cu cantitatea achiziționată conform prezentei hotărâri", se stipulează în proiectul de HG.
 
CNU a fost înființată în 1997 și are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România. Compania desfășoară activități de cercetare geologică și de exploatare a zăcămintelor de uraniu. Compania, deținută de Ministerul Energiei, are patru unități subordonate în teritoriu, respectiv sucursalele Feldioara și Suceava și punctele de lucru Oravița și Ștei.
 
"Dată fiind situația economică dificilă cauzată de lipsa surselor de finanțare, efectele negative asupra securității energetice ce ar putea fi determinate de oprirea instalațiilor operatorului economic specializat în extracția uraniului, prelucrarea/prepararea minereului de octoxid de uraniu și rafinarea acestuia în concentrate necesare fabricării combustibilului nuclear, implicațiile socio-economice și strategice la nivel local și național în absența altei alternative, se impune asigurarea cheltuielilor destinate achiziției de octoxid de uraniu de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cheltuieli ce au caracter urgent apărute în timpul exercițiului bugetar, neprevăzute la momentul elaborării proiectului bugetului de stat, din fondurile aflate la dispoziția Guvernului", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.
 
Guvernul mai arată că CNU este singura societate din țară producătoare de octoxid de uraniu, folosit la fabricarea fascicolelor de combustibil nuclear necesar pentru Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. 
 
"Având în vedere importanța strategică a minereului de uraniu și a produselor obținute în urma prelucrării pentru completarea anuală a necesarului de combustibil pe toată durata de viață a unităților 1-2 (ale centralei de la Cernavodă, aflate în funcțiune – n.r.), precum și necesitatea punerii în aplicare a politicii asumate de către Guvern pentru realizarea unităților 3-4 (ale centralei de la Cernavodă – n.r.), este necesară preluarea la rezerva de stat pentru constituirea stocurilor rezervă de stat a cantităților necesare de minereu de octoxid de uraniu", se mai spune în nota de fundamentare. 
 
Pe de altă parte, în OUG nr. 118/2011, care este citată ca temei pentru proiectul de HG, se stipulează că "pentru completarea necesarului tehnologic pe durata de viață a unităților 1 și 2 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă, finanțarea necesarului de apă grea și octoxid de uraniu va fi asigurată de Societatea Națională Nuclearelectrica SA, din venituri proprii", iar "pentru punerea în funcțiune și pentru completarea necesarului tehnologic pe timpul exploatării unităților 3 și 4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă, Ministerul Administrației și Internelor, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, acumulează cantități de apă grea și de octoxid de uraniu ca stocuri rezervă de stat".
 
În plus, aceeași OUG prevede că cantitățile de produse ce se constituie rezerve de stat se stabilesc anual prin hotărâri ale Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat. 
 
"Prin derogare de la prevederile art. 5 din Legea privind rezervele de stat nr. 82/1992, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din cantitățile constituite ca stocuri rezervă de stat în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, pentru punerea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă, se scot din rezervele de stat, cu caracter definitiv, fără plată, cu aprobarea Guvernului. Cantitățile scoase se utilizează de către statul român, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, ca aport în natură la capitalul social aferent societății ce pune în funcțiune și exploatează unitățile 3 și 4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă", se mai stipulează în OUG citată.
 
Potrivit unor declarații recente ale reprezentanților Nuclearelectrica, până la sfârșitul anului se va ajunge la un acord în privința construcției unităților 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat încă din toamna anului trecut câștigător al licitației organizată de statul român. Compania chineză a fost singura care a depus ofertă pentru a participa la construcția reactoarelor 3 și 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiții va fi revizuit.
viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului
nuclearelectrica
centrala de la cernavoda