Guvernul a solicitat Comisiei Europene să clarifice dacă poate elimina din legislația în vigoare faptul că începând cu 2026 poate impune ”taxa pe soare”, respectiv impozitarea prosumatorilor, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a arătat că dacă Bruxelles-ul va spune că prin eliminarea prevederii nu se încalcă directiva europeană în domeniu, nu va avea nicio problemă în susținerea eliminării textului de lege.
De ce este important: Controversata ordonanță privind ”taxa pe soare” a fost publicată în 2022 și prevede că autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe prosumatorilor de energie din surse regenerabile într-una sau mai multe din 3 situații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat Direcției Energie a Comisiei Europene să clarifice dacă eliminarea textului este posibilă fără ca România să intre într-o procedură de infringement.
Burduja a spus, totodată, este exclusă impunerea unei astfel de taxe pe soare pentru că puterea instalată a prosumatorilor este departe de 8%, cum ”suntem departe” și de 2026.
Pe de altă parte, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) a transmis foarte recent, printr-un comunicat în care citează chiar un răspuns al Comisiei Europene, că legislația UE nu obligă România să impună așa-numita ″taxă pe soare″, pe energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.
″Invocarea Directivei Europene pentru introducerea “taxei pe soare” a determinat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: <Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei>″, a spus APCE.
Asociația a concluzionat că introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România.