Grupul parlamentarilor independenți care au plecat din PNL și au format noul partid Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, a elaborat un proiect de lege care prevede aplicarea și iarna viitoare a actualelor măsuri de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la energie și gaze, în vigoare deocamdată până la 31 martie 2022, extinderea compensării pe facturi și la persoanele juridice (care deocamdată beneficiază doar de plafonare) și acordarea acesteia inclusiv retroactiv, precum și, ca măsuri permanente, reducerea la 5% a TVA la electricitate și gaze, abrogarea accizei la energie electrică și eliminarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare de pe facturile de electricitate.
Reducerea TVA și eliminarea accizei, precum și suspendarea temporară a obligației de plată a certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare, au mai fost propuse politic ca măsuri de contracarare a scumpirilor galopante din ultimele luni.
Proiectul "grupării Orban" este însă primul care avansează ideea eliminării complete și definitive a certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare de pe facturile consumatorilor și înlocuirea lor cu alte sisteme de subvenționare, finanțate de stat.
Astfel, din luna următoare eventualei intrări în vigoare a draftului de act normativ, ar urma să se înceteze facturarea certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare în facturile de energie electrică transmise clienților finali.
Concomitent, pentru o perioadă de 12 luni, actuala formă de acordare a acestor subvenții pentru producătorii de energie regenerabilă, respectiv pentru cei de energie termică și electrică în cogenerare, ar urma să se suspende.
În acest timp, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar urma să elaboreze o metodologie de decontare și compensare între furnizori și producători a sumelor colectate până la intrarea în vigoare a legii, prin aplicarea mecanismului de colectare lunară a contribuției pentru cogenerare de la furnizori și de plată lunară a bonusurilor către producătorii de energie beneficiari ai schemei de sprijin pentru cogenerare, respectiv o metodologie de decontare și compensare între furnizori și producătorii de energie regenerabilă a contravalorii certificatelor verzi achiziționate până la intrarea în vigoare a legii.
CITEȘTE ȘI FOTO Skoda lansează Enyaq Coupe și pune presiune pe VW ID.5 și Audi Q4 e-tron Sportback"Aplicarea schemelor de sprijin pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie electrică și în cogenerare de înaltă eficiență se face din surse proprii ale Fondului pentru Mediu și ale Administrației Fondului pentru Mediu și/sau din finanțare rambursabilă și nerambursabilă externă, după autorizarea acestora de către Comisia Europeană, în condițiile legii", prevede proiectul de lege.
În expunerea de motive, inițiatorii arată că datele auditate de Curtea de Conturi a României demonstrează că schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență nu și-a atins obiectivele stabilite inițial în cadrul Politicii Energetice Europene și ar fi fost deja necesară o modificare a acestei schemei de bonusare chiar și în absența condițiilor actuale de criză din piața de energie, fiind propusă elaborarea unei noi scheme de sprijin pentru investițiile în eficiență energetică, finanțată din Fondul pentru Mediu.
CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro de pe piețele internaționale, după ce tot luna aceasta a împrumutat prin obligațiuni și o sumă de peste 2 miliarde de dolari"Potrivit Raportului de audit al Curții de Conturi a României privind performanța pieței de energie electrică (2016), România a atins nivelul țintei privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie electrică stabilit pentru anul 2020 (38%), încă din anul 2013 când a fost înregistrată o pondere de 40%, înregistrând un trend ascendent în continuare, astfel că, în anul 2014 această pondere a atins nivelul de 44%. În prezent, energia eoliană și hidro, împreună cu cea produsă din biomasă și fotovoltaică, reprezintă aproximativ 48% din consumul final brut de energie, la care se adaugă energia produsă din hidrocarburi și nuclear, incluse în ”taxonomia” verde a Uniunii Europene, cu o pondere de circa 37%. Pe de altă parte, evoluția prețurilor din piața de energie electrică, de la începutul aplicării schemei de sprijin pentru promovarea energiei regenerabile prin achiziția certificatelor verzi până în prezent, arată un grad ridicat de amortizare al investițiilor inițiale prin preț, chiar și fără o susținere sub forma ajutoarelor de stat. În condițiile actuale din piața de energie, prețurile la energia electrică produsă din surse regenerabile acoperă costurile de producție și asigură o amortizare rapidă a investițiilor inițiale, realizate începând cu data aplicării schemei de sprijin prin achiziția de certificate verzi, și se impune o modificare substanțială a politicilor de promovare a energiei regenerabile. Proiectul de lege propune suspendarea temporară pentru o perioadă de 12 luni a obligației achizițiilor de certificate verzi de către furnizori, facturate consumatorilor finali, și tranziția predictibilă către o eliminare treptată a schemei de sprijin prin achiziția de certificate verzi de către consumatori până în 2024, concomitent cu elaborarea unor noi programe de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă cu finanțare din Fondul pentru Mediu. Totodată, proiectul de Lege propune aplicarea unor dispoziții tranzitorii care să prevină un impact negativ al acestor măsuri atât la nivelul furnizorilor care au achiziționat certificate verzi pentru 2022 cât și pentru producătorii de energie regenerabilă care au bugetat venituri din aplicarea acestei scheme de sprijin. Furnizorii de energie electrică vor compensa valoarea achizițiilor de certificate verzi pentru 2022 din valoarea energiei achiziționate de la producătorii de energie regenerabilă printr-o metodologie ce va fi emisă prin Ordin al ANRE", se afirmă în documentul citat.
Nu în ultimul rând, proiectul propune prelungirea măsurilor de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, atât pentru populație, cât și pentru persoanele juridice, pentru perioadele de vârf de consum, noiembrie-martie, și în iarna 2022-2023.
CITEȘTE ȘI VIDEO Câștigător anunțat la licitația de finalizare a singurului tronson lipsă dintre Târgu Mureș și Cluj-Napoca"Totodată, în perioada de compensare, toți consumatorii finali trebuie să beneficieze de compensarea aferentă limitelor de consum lunar de energie electrică și de gaze naturale stabilite, cu marjele de diferență acceptabile prevăzute de lege. În acest sens, proiectul de lege obligă furnizorii de energie să regularizeze prin stornare facturile pentru toți consumatorii finali pentru consumul din perioada noiembrie 2021-martie 2022 și să aplice nivelul de compensare stabilit prin lege pentru limitele de consum lunar reglementate la care au dreptul de compensare", se mai arată în expunerea de motive.
Inițiatorii estimează că aplicarea tuturor acestor măsuri va duce la "o reducere cu aproape 50% a facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru populație și pentru persoanele juridice (companii, instituții publice etc)". Potrivit calculelor lor, "din analiza structurii de costuri facturate de furnizorii de energie, în medie, aproximativ 40% reprezintă costurile cu TVA (19%), contribuția pentru cogenerare (5%), plata certificatelor verzi (12%) și acciza".