Germania va prelungi durata de funcționare a două dintre cele trei instalații nucleare rămase până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor, pentru a oferi o „rezervă de urgență” în această iarnă, pe fondul crizei energetice actuale, a anunțat guvernul federal, citat de Reuters.
Vicecancelarul și ministrul pentru economie, Robert Habeck, a informat că o „analiză de stres” în ceea ce privește furnizarea de energie a demonstrat că cele două centrale nucleare din sudul Germaniei – Neckarwestheim din Baden-Württemberg și Isar 2 din Bavaria – pot fi vitale pentru a proteja furnizarea de energie în Germania și în Europa în această iarnă, scrie G4Media.ro.
Dar Habeck – membru al Partidului Verzilor, care se opune energiei nucleare – a subliniat că Germania nu va reveni asupra hotărârii sale de a pune capăt în cele din urmă producției de energie nucleară. „Rămânem la eliminarea treptată a energiei nucleare”, a declarat Habeck.
Germania a închis trei instalații nucleare în prima parte a acestei luni și ar fi trebuit să oprească celelalte trei instalații la sfârșitul acestei luni, în conformitate cu un plan de un deceniu adoptat în urma catastrofei de la Fukushima. Din cauza anunțului de luni, doar una dintre aceste trei centrale – Emsland din Saxonia Inferioară – ar putea fi oprită definitiv în decembrie. Celelalte două centrale de energie nucleară ar putea fi scoase din rețea, dar păstrate în stand-by pentru a putea fi totuși reconectate în cazul unui scenariu negativ, a declarat Habeck.
„Cele mai importante crize – conflictele și crizele climatice locale – au un impact foarte tangibil” asupra securității energetice a Europei, a declarat el. „În anumite circumstanțe și în condiții foarte particulare, aceste pericole pot veni împreună”.
Anunțul lui Habeck a declanșat instantaneu tensiuni în interiorul coaliției guvernamentale tripartite din Germania.
Partidului Liber-Democrat (FDP), care guvernează împreună cu Verzii și cu social-democrații cancelarului Olaf Scholz, militează pentru o prelungire a perioadei de valabilitate a energiei nucleare și, în consecință, și-a exprimat opoziția față de concluziile lui Habeck.
Purtătorul de cuvânt al FDP, Michael Kruse, a criticat concluziile analizei de stres ca fiind „influențate politic și niciodată derivate din realitate”.
„Nu numai că în Germania există de mult timp o nevoie de energie electrică suplimentară, dar costurile galopante ale energiei electrice pun în genunchi sistemul economic”, a declarat Kruse. „Lipsa unei prelungiri pentru centralele nucleare în Germania este o povară inutilă pentru sistemul de livrare a energiei electrice”.