Fabrica Rulmenți SA din Bârlad, înființată în 1951 și controlată de 20 de ani de grupul turc Bera Holding, un business cu venituri anuale de peste 200 milioane lei înainte de pandemia COVID-19 și care deține o centrală proprie în cogenerare pe gaze naturale de 12 MW, vrea să-și construiască un parc fotovoltaic, care să producă energie în special pentru consumul propriu al unității industriale, potrivit unui document analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Sursa citată, care nu precizează ce putere instalată ar urma să aibă parcul, relevă că valoarea investiției este estimată la circa 2,7 milioane dolari (+/-10%) plus TVA, centrala solară urmând să fie ridicată pe o suprafață de teren de peste 12 hectare. O decizie a acționarilor în privința demarării proiectului este așteptată până la finalul anului.
Pentru fondurile necesare investiției, Rulmenți SA ia în calcul contractarea unui împrumut de 2 milioane dolari pe 5 ani, plus unul de grație, de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE), structură înființată în 2001 prin OUG de către Guvernul Adrian Năstase pentru gestionarea resurselor financiare primite de România de la Fondul Global de Mediu, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), și care finanțează investiții în creșterea eficienței utilizării energiei în România.
Printre beneficiarii finanțărilor FREE s-au numărat de-a lungul anilor nume precum Chimcomplex Borzești, Pawlonia GreenE, Omnimpex Hârtia Bușteni sau Rafinăria Steaua Română, precum și mai multe autorități locale din țară.
Creditul pentru parcul fotovoltaic ar urma să fie garantat și cu creanțele din contractele de furnizare încheiate de Rulmenți SA pentru vânzarea producției centralei sale în cogenerare aflate în activitate, inclusiv din cele de livrare de agent termic către sistemul centralizat de încălzire din Bârlad. La finalul lunii trecute, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea cu 96% a prețului energiei termice produse de Rulmenți SA pentru încălzirea blocurilor ANL din Bârlad, de la 158 la 310 lei/gigacalorie, cea mai mare scumpire din țară.
Centrala în cogenerare pe gaze naturale a Rulmenți SA, cu putere instalată de 12 MW, a fost pusă în funcțiune în 2006, în principal pentru producerea energiei electrice și termice utilizate în procesele tehnologice de producție ale unității. Pentru sezonul de iarnă și pentru perioadele de revizie a grupurilor în cogenerare, compania dispune și de o centrală termică de 7,3 MW, data în funcțiune în 1974. Potrivit datelor publice disponibile, circa 60% din energia produsă de centrala în cogenerare este folosită la producția de rulmenți, iar restul este vândut pe piețele centralizate administrate de OPCOM.
Centrala în cogenerare a Rulmenți SA. Sursă foto: www.urbgroup.com
Anul acesta, prețul gazelor s-a majorat galopant pe piețe angro, punându-i în dificultate și pe marii consumatori industriali, nu doar pe cei casnici. În plus, din 2021, fabrica din Bârlad nu mai beneficiază de alocări gratuite de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), fapt de natură să sporească semnificativ costurile companiei.
Rulmenți SA, al doilea cel mai mare angajator din județul Vaslui după Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, a terminat anul trecut cu pierderi de peste 23 milioane lei, cu 37% mai mici față de 2019, în condițiile reducerii cu aproape 40% a veniturilor, de la peste 223 la 135,2 milioane lei. Numărul mediu de salariați a scăzut de la aproape 1.400 la sub 1.100, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice.
Sursă foto: www.urbgroup.com
Acționarul principal al companiei este Bera Holding din Turcia, cu 90,7% din capital. Cel mai mare acționar minoritar, cu 6% din titluri, este Evergent Investments, fostul SIF Moldova.
Fabrica a fost înființată în 1951, sub denumirea de Întreprinderea de Rulmenți Bârlad, și a fost privatizată în 2001, când compania a fost preluată de Bera Holding, prin intermediul subsidiarei Kombassan. În 2008, înainte de ultima mare recesiune, Rulmenți SA ajunsese la venituri anuale de peste 270 milioane lei, cu un efectiv de circa 3.000 de angajați.
Întreprinderea de Rulmenți Bârlad în 1953. Sursă foto: www.urbgroup.com
Întreprinderea de Rulmenți Bârlad în 1953. Sursă foto: www.urbgroup.com