Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale cumulate de zeci de miliarde de euro, este convocată joi în Parlament, într-un moment de criză energetică profundă, din cauza scumpirilor galopante la electricitate și gaze naturale din ultima perioadă și a incertitudinilor cu privire la securitatea aprovizionării în această iarnă.
Astfel, Comisiile de Industrii și Buget din Camera Deputaților și cele de Energie și Buget din Senat dezbat în ședință comună, în prezența conducerii Autorității, rapoartele anuale ale instituției pe anii 2020, 2019, 2018 și 2017.
Întrunirea are loc în urma unei solicitări a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, adresată Biroului Permanent, privind rediscutarea rapoartelor de activitate ale ANRE pentru anii 2017, 2018 și 2019. Patru dintre cei șapte membri ai conducerii Autorității au fost numiți în funcții în 2017.
Potrivit OUG de organizare și funcționare a ANRE, membrii conducerii instituției pot fi revocați de Parlament pentru incompatibilități sau impedimente în exercitarea funcțiilor, dar și "pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelor și/sau a piețelor de energie electrică, termică sau ale gazelor naturale, precum și pentru încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, prin participarea la luarea unor astfel de decizii în cadrul Comitetului de reglementare de către membrii acestuia".
ANRE a fost criticată în 2021 și anul trecut pentru felul în care a gestionat procesele de dereglementare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
Convocarea în Parlament survine și într-un moment în care numirea lui Marian Neacșu de la PSD în funcția de secretar general al Guvernului Ciucă ar putea lăsa vacant un post de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, una dintre cele mai bănoase și influente funcții de conducere din statul român, pentru care s-au purtat întotdeauna negocieri dure între partide, dar și în interiorul acestora.
Asta în condițiile în care, anul viitor, vor expira mandatele deținute de alți 4 șefi ai Autorității, iar importanța instituției se va menține la cote și mai înalte decât de obicei, din cauza crizei din sector, care cel mai probabil se va prelungi și în 2022.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hotelul InterContinental, un simbol al Capitalei, își schimbă numelePotrivit declarațiilor de avere publice, membrii simpli ai Comitetului de Reglementare al ANRE au salarii anuale nete de aproape 521.000 de lei, adică aproximativ 43.500 de lei pe lună (cam 8.700 euro), în timp ce secretarul general al Guvernului câștigă circa 154.000 de lei pe an, respectiv 12.800 de lei pe lună (2.560 euro) – cu 70% mai puțin.
Marian Neacșu a fost numit inițial de către Parlament membru în Comitet și vicepreședinte al Autorității în vara anului 2019. Numirea sa a fost atacată de USR la Curtea Constituțională, cu argumentul că legislația de funcționare a ANRE nu permite persoanelor condamnate penal să fie membri ai Comitetului de Reglementare, Neacșu primind în februarie 2016 o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiindcă și-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar. CCR a respins însă sesizarea de neconstituționalitate.
CITEȘTE ȘI Laura Kovesi: Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția. "Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna!"Noul șef social-democrat al SGG a fost vicepreședinte ANRE până în vara anului trecut, când a fost înlocuit cu Mircea Man de la PNL și a trecut pe poziția de membru simplu al Comitetului. Mandatul său în conducerea ANRE este valabil până în 2025. Secretarul general al Guvernului are rang de ministru, iar legislația în vigoare prevede că funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcție publică de autoritate.
În prezent, compoziția politică a Comitetului de Reglementare este drastic dezechilibrată în favoarea PSD. Pe lângă Neacșu, președintele ANRE (Dumitru Chiriță) și membrii simpli ai Comitetului Cornelia Sulger și Valeriu Steriu au fost sprijiniți de către social-democrați la numirea în funcții, iar un alt membru, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, a avut sprijinul ALDE, partid care a făcut coaliție de guvernare cu PSD până la finalul lui 2019.
CITEȘTE ȘI Emma Răducanu, desemnată revelația anului 2021 în ancheta WTAPNL îl are doar pe vicepreședintele ANRE Mircea Man, iar celălalt vicepreședinte (Zoltan Nagy-Bege) beneficiază de sprijinul UDMR.
Anul viitor expiră mandatele a patru dintre membrii actuali ai Comitetului de reglementare al ANRE, numiți în 2017. Este vorba despre președintele Dumitru Chiriță și de vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege, precum și de membrii simpli Cornelia Sulger și Gheorghe-Gabriel Gheorghe. Celălalt vicepreședinte, Mircea Man, precum și Valeriu Steriu au mandate valabile până în 2025.
CITEȘTE ȘI "Taxa de solidaritate" ar lovi peste 330 de companii. Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford, Rompetrol, Dedeman și Carrefour sunt în top. Peste 1 miliard euro ar încasa statul, flămând, dintr-un foc. "În timp însă va fi egal cu virtual zero!"Potrivit declarațiilor de avere publice, președintele ANRE a câștigat anul trecut din salariu suma totală de 707.000 lei, în medie circa 59.000 lei pe lună (circa 12.000 euro), iar veniturile anuale ale unui vicepreședinte ANRE au fost în 2020 de 610.105 lei, în medie 50.800 lei pe lună (peste 10.000 euro).
Anul acesta, ANRE a avut un buget de cheltuieli curente de aproape 146 milioane lei, cu cheltuieli de personal de peste 112 milioane lei, la venituri totale de circa 143 milioane lei, încasate în proporție covârșitoare din contribuții, tarife și taxe de autorizare achitate de către jucătorii din industria energetică.