Companii din China au câștigat patru licitații pentru a explora zăcăminte de petrol și gaze în Irak, a declarat ministrul irakian al Petrolului, în cadrul unei runde de atribuire a licențelor de explorare a hidrocarburilor țării din Orientul Mijlociu care a continuat pentru a doua zi, transmite Reuters.
Licențele de petrol și gaze pentru 29 de proiecte vizează în principal creșterea producției pentru uz intern, peste 20 de companii fiind precalificate, între care se află grupuri europene, chineze, arabe și irakiene, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Companiile chineze au fost singurele firme străine care au câștigat oferte, luând nouă zăcăminte de petrol și gaze de sâmbătă, în timp ce compania kurdă irakiană KAR Group a luat două.
În această atribuir nu au fost implicate mari companii petroliere americane, chiar și după ce prim-ministrul irakian Mohammed Shia s-a întâlnit luna trecută cu reprezentanții companiilor americane, într-o vizită oficială în Statele Unite.
CNOOC Irak din China a câștigat o ofertă de dezvoltare a blocului 7 al Irakului pentru explorarea petrolului, care se situează în provinciile centrale și sudice ale țării, Diwaniya, Babil, Najaf, Wasit și Muthanna, a declarat ministrul Petrolului Hayan Abdul Ghani.
ZhenHua, Anton Oilfield Services și Sinopec au câștigat licitații pentru a dezvolta câmpul petrolier Abu Khaymah din Muthanna, câmpul Dhufriya din Wasit și, respectiv, câmpul Summer din Muthanna, a spus ministrul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Valentin Radu, CEO OmniConvert: Antreprenoriatul e, de fapt, un dans cu propria ta creație, iar creația te oglindește pe tine. Am dat prea multe șanseScopul principal al Irakului cu cea de-a șasea rundă de licențiere a fost să crească producția de gaez pe care dorește să o folosească pentru a alimenta cu energie centralele care se bazează în mare măsură pe gaze importate din Iran.
Cu toate acestea, nu au fost făcute oferte pentru cel puțin două zăcăminte cu potențial mare de gaze, ceea ce ar putea submina aceste eforturi.
Irakul, al doilea cel mai mare producător de petrol al OPEC, după Arabia Saudită, a fost împiedicat în dezvoltarea sectorului său petrolier de condițiile contractuale considerate nefavorabile de multe companii petroliere importante, precum și de conflictele militare recurente și de concentrarea crescândă a investitorilor asupra criteriilor de mediu, sociale și de guvernare.