Compania rusă Novatek va începe să livreze echipamente pentru următoarea fază a proiectului Arctic LNG 2, în iulie

Compania rusă Novatek va începe să livreze echipamente pentru următoarea fază a proiectului Arctic LNG 2, în iulie
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 13:19

Compania energetică rusă Novatek intenționează să înceapă să livreze echipamentele de bază pentru cea de-a doua etapă a proiectului său Arctic LNG 2, la sfârșitul lunii iulie, au declarat, pentru Reuters, două surse familiare cu planurile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Planurile arată că Novatek continuă cu proiectul amânat, în ciuda sancțiunilor occidentale care au restricționat accesul la tehnologii și disponibilitatea tancurilor navale pentru a transporta gaze naturale lichefiate (GNL), scrie News.ro.

CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria

Surse din industrie au declarat în aprilie că Novatek a fost forțată să restrângă proiectul Arctic LNG 2, de 21 de miliarde de dolari, după ce sancțiunile occidentale i-au restricționat accesul la tancurile din clasa de gheață și că se va concentra în schimb pe dezvoltarea proiectului său în portul fără gheață Murmansk.

Arctic LNG 2 a început provizoriu producția de GNL în peninsula Gydan, care iese în Marea Kara, în decembrie, dar încă nu a livrat un prim transport cu GNL.

Arctic LNG 2 a fost planificat ca cea mai mare astfel de fabrică din Rusia, cu o producție eventuală de 19,8 milioane de tone pe an de GNL și 1,6 milioane de tone pe an de condensat de gaz stabil de la trei trenuri.

Cu toate acestea, anul trecut proiectul a fost inclus în sancțiunile occidentale privind conflictul Rusiei din Ucraina, ceea ce a determinat acționarii străini să înghețe participarea și Novatek să declare caz de forță majoră pentru a avertiza că nu își va putea onora obligațiile contractuale.

Sancțiunile întârzie, de asemenea, implementarea de către Rusia a altor proiecte de gaze și petrochimie.

Complicând și mai mult dezvoltarea proiectului, firma chineză de inginerie Wison New Energies a declarat săptămâna trecută că a decis să întrerupă toate proiectele sale în curs de desfășurare în Rusia și să înceteze imediat și pe termen nedefinit să preia orice nouă afacere rusească.

Cotațiile futures din SUA și dolarul cresc după dezbaterea Biden-Trump CITEȘTE ȘI Cotațiile futures din SUA și dolarul cresc după dezbaterea Biden-Trump

Una dintre surse a spus că livrările structurilor gravitaționale (GBS), care formează o fundație pentru unitatea de producție de GNL, de la o fabrică din regiunea Murmansk din nordul Rusiei, pentru a doua etapă a proiectului, vor începe pe 22-25 iulie. O altă sursă a confirmat datele.

Sursele au refuzat să fie numite pentru că nu erau autorizate să vorbească public pe această problemă.

Novatek nu a comentat cu privire la livrarea echipamentelor planificate.

Belokamenka, din regiunea Murmansk, găzduiește prima instalație din lume pentru producția în masă de trenuri de lichefiere a gazelor naturale pe GBS.

Platformele GBS au fost folosite în Marea Nordului și în alte proiecte de gaze, dar Arctic LNG 2 este prima lor utilizare în Rusia.

Novatek, cu un pachet de 60% din acțiuni, conduce Arctic LNG 2. Alți acționari sunt TotalEnergies (10%), CNPC (10%) și CNOOC (10%) din China, precum și Japan Arctic LNG (10%), un consorțiu format din Mitsui & Co și JOGMEC.

Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a supravegheat plecarea primei linii a Arctic LNG 2 prin ruta Mării Nordului, din regiunea Murmansk.

viewscnt
Afla mai multe despre
novatek
arctic lng 2