Compania japoneza Mitsui and Co a decis să-și retragă angajații din proiectul rusesc Arctic LNG 2, pentru producția de gaze naturale lichefiate (GNL), a informat ziarul Sankei, citând mai multe surse, într-o nouă lovitură pentru acest proiect proiect afectat de sancțiunile impuse de SUA din cauza războiului Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
De teamă impactului sancțiunilor, acționarii străini și-au suspendat participarea la proiect, renunțând la responsabilitățile de finanțare și la contractele de achiziție de GNL, a informat cotidianul Kommersant.
Sancțiunile au dus, de asemenea, la declararea de forță majoră a forței majore pentru aprovizionarea cu GNL din proiect, au declarat săptămâna trecută surse din industrie pentru Reuters, scrie News.ro.
Următoarele sunt câteva informații despre proiectul Arctic LNG-2:
Uzina este situată în Peninsula Gydan din Arctica și va avea trei linii operaționale, cu o capacitate de 6,6 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL).
Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, plănuiește să înceapă producția până la sfârșitul acestui an.
A doua și a treia linie urmează să înceapă operațiunile în 2024, respectiv 2026.
Arctic LNG-2 ar fi al treilea proiect pe scară largă al Rusiei pentru producerea de GNL, după o fabrică Sakhalin 2 condusă de Gazprom în Pacificul Rusiei și Yamal LNG, controlată de Novatek.
ACȚIONARI
Arctic LNG-2 este condusă de Novatek, care deține o participație de 60%. Alți acționari includ grupul energetic francez TotalEnergies, CNPC și CNOOC din China, precum și Japan Arctic LNG, un consorțiu al Mitsui & Co și JOGMEC, fiecare deținând o participație de 10%.
Investitorii vor putea vinde GNL în conformitate cu acțiunile lor. Novatek va avea dreptul de a vinde 11,9 milioane de tone de GNL pe an din proiect. Alți acționari vor putea vinde în jur de 2 milioane de tone fiecare.
INVESTIȚII
Investițiile sunt evaluate până la 21 de miliarde de dolari. Novatek plănuise inițial să strângă aproximativ 9,5 miliarde de euro (10,11 miliarde de dolari) pentru finanțarea proiectelor, atât de la bănci rusești, cât și de la bănci străine.
CITEȘTE ȘI Peste 60.000 de bancheri și-au pierdut locurile de muncăDar, după ce Moscova a început ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina în februarie 2022, băncile internaționale și acționarii au oprit finanțarea din cauza sancțiunilor. CONTRACTE GNL
Arctic LNG-2 are o licență pentru exporturile de GNL din Rusia.
La începutul lunii noiembrie, potrivit informațiilor publice, Novatek avea asigurate vînzări de 4,3 milioane de tone de GNL pe an.
Novatek și Deepak Fertilizers and Petrochemicals Corporation din India au semnat în februarie 2023un memorandum de înțelegere (MoU) neobligatoriu, privind furnizarea de GNL și amoniac cu emisii scăzute de carbon.
Nu au fost dezvăluite volume de vânzări.
În ianuarie 2022, Novatek a semnat un acord cu ENN Natural Gas din China, pentru a furniza aproximativ 0,6 milioane de tone de GNL pe an, timp de 11 ani.
În iunie 2021, Novatek și Glencore au semnat un acord privind livrările de GNL pe termen lung de 0,5 milioane de tone pe an către terminalele din Asia de Est.
În iunie 2021, Novatek și Zhejiang Provincial Energy Group din China au semnat un acord, care s-a bazat pe un Memorandum de înțelegere semnat în octombrie 2019 și a stabilit termeni comerciali cheie pentru furnizarea anuală de până la 1 milion de tone de GNL din proiectul Arctic LNG-2 pentru un termen de 15 ani.
În februarie 2021, Novatek Gas & Power Asia a convenit cu Shenergy Group din China să furnizeze aproximativ trei milioane de tone de GNL, pe o durată de 15 ani, sau aproximativ trei transporturi de GNL pe an.
În aprilie 2019, Novatek și Vitol au semnat un acord care ar putea duce la un acord pe 15 ani privind livrări de 1 milion de tone de GNL pe an.
În aprilie 2019, Novatek și Repsol au semnat un acord, care ar putea deschide posibilitatea unui acord pe 15 ani privind livrările de 1 milion de tone de GNL din Arctic LNG 2 și alte proiecte Novatek.
(1 USD = 0,9393 euro)