Cererea de gaze naturale pe plan mondial va înregistra o creștere mai lentă până în 2026

Cererea de gaze naturale pe plan mondial va înregistra o creștere mai lentă până în 2026
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2023

Cererea de gaze naturale pe plan mondial ar urma să înregistreze o creștere mai lentă până în 2026, după ce în 2021 a atins nivelul de vârf pe piețele mature din Europa și America de Nord, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom

Detalii aici

Perspectivele IEA pe termen mediu privind piața gazelor arată că cererea de gaze naturale pe plan mondial ar urma să urce în medie cu 1,6% pe an în perioada 2022 - 2026, mult mai lent decât creșterea anuală medie de 2,5% în perioada 2017 - 2021, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Israelul a oprit producția la unul dintre cele mai mari zăcăminte offshore de gaze naturale pe care le deține în Mediterana CITEȘTE ȘI Israelul a oprit producția la unul dintre cele mai mari zăcăminte offshore de gaze naturale pe care le deține în Mediterana

Invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022 a avut ca rezultat livrări mai scăzute prin gazoductele rusești în Europa, ducând la o cursă către livrări alternative de energie.

Per ansamblu, cererea de gaze naturale pe piețele mature din regiunea Asia Pacific, Europa și America de Nord a atins nivelul de vârf în 2021 și ar urma să scadă în ritm anual cu 1% până în 2026, estimează IEA

Accelerarea trecerii la surse de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice sunt motoarele cheie ale reducerii cererii de gaze în aceste piețe. În cazul Europei, livrările mai scăzute prin gazoductele rusești au forțat guvernele să caute soluții alternative pentru menținerea securității energetice, precizează IEA.

"După perioada de glorie dintre 2011 și 2021, piața globală a gazelor a intrat într-o nouă perioadă, mult mai nesigură, caracterizată printr-o creștere mai lentă și o volatilitate mai ridicată. Deși consumul ar urma să scadă pe piețele mature, orice creștere se va concentra în principal în țările care reprezintă aproape jumătate din consumul de gaze naturale pe plan mondial - piețele emergente din Asia, și economiile bogate în gaze din Orientul Mijlociu și Africa", se arată în raport.

China va fi responsabilă pentru aproape jumătate din creșterea totală a cererii de gaze naturale pe plan mondial în perioada 2022 - 2026, susține IEA.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa