Baraje Hidroelectrica, printre care Porțile de Fier și Vidraru, aproape de a rămâne fără autorizații de siguranță. Compania caută evaluator pentru reînnoire

Baraje Hidroelectrica, printre care Porțile de Fier și Vidraru, aproape de a rămâne fără autorizații de siguranță. Compania caută evaluator pentru reînnoire
scris 27 mar 2018

Câteva dintre cele mai importante baraje din administrarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, vor rămâne curând fără autorizații de funcționare în condiții de siguranță de la Ministerul Mediului, acestea urmând să expire anul acesta și anul viitor. Printre ele se numără și cele de la Porțile de Fier și Vidraru.

În aceste condiții, Hidroelectrica a lansat o licitație pentru a contracta o firmă care să evalueze documentațiile aferente stării de siguranță în exploatare pentru amenajările din administrarea companiei, în vederea reînnoirii autorizațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

"Obiectivul achiziționării acestor documentații este obținerea/prelungirea autorizațiilor de funcționare în condiții de siguranță pentru obiectivele aflate în administrarea Hidroelectrica SA, autorizații care vor expira în anul 2018 și primul trimestru al anului 2019. Obținerea avizului și autorizației de funcționare în condiții de siguranță pentru construcțiile hidrotehnice va permite continuitatea exploatării în siguranță, fără restricții de funcționare, a acestor obiective și îndeplinirea rolului pentru care au fost construite. Obținerea avizului și autorizației de funcționare în condiții de siguranță stă la baza obținerii autorizației de gospodărire a apelor", se arată în documentația de atribuire a licitației.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Baraje Hidroelectrica, printre care Porțile de Fier și Vidraru, aproape de a rămâne fără autorizații de siguranță. Compania caută evaluator pentru reînnoire

Firea vrea să intervină în publicitatea stradală. În urmă cu un an, însă, Primăria și-a lansat propria firmă care să administreze spațiile publicitare de pe domeniul public al Capitalei CITEȘTE ȘI Firea vrea să intervină în publicitatea stradală. În urmă cu un an, însă, Primăria și-a lansat propria firmă care să administreze spațiile publicitare de pe domeniul public al Capitalei

Contractul, evaluat la 288.000 lei plus TVA, presupune întocmirea de documentații pentru un număr de 20 de obiective ale Hidroelectrica.

OUG nr. 244/2000 republicată privind siguranța barajelor prevede că "Pentru barajele aflate în exploatare sau în faza provizorie de punere în exploatare deținătorul acestora este obligat să obțină o autorizație de funcționare în condiții de siguranță, emisă de Ministerul Apelor și Protecției Mediului, pe baza recomandărilor din documentația avizată de expertul certificat". Autorizația se emite pe o durată determinată, de maximum 10 ani, și se reînnoiește la expirare sau în cazul producerii unor incidente ori accidente în exploatare.

De exemplu, în cazul centralei hidroelectrice Porțile de Fier I și a barajului Vidraru, autorizațiile de funcționare în condiții de siguranță expiră în octombrie 2018. Potrivit documentației tehnice a licitației, în ceea ce privește Vidraru, expertul căruia i se va atribui contractul va trebui să emită și "aprecieri privind golirea totală a lacului de acumulare Vidraru, programată în vederea execuției lucrărilor din cadrul proiectului Retehnologizare AHE Vidraru".

Cristiano Ronaldo, dispus să plătească sumele datorate autorităților spaniole pentru a se renunța la orice acțiune penală în cazul său CITEȘTE ȘI Cristiano Ronaldo, dispus să plătească sumele datorate autorităților spaniole pentru a se renunța la orice acțiune penală în cazul său

Hidroelectrica are în patrimoniu un număr de 104 baraje, dintre care 89 de baraje mari, mai înalte de 10 metri și cu volum de acumulare de peste 1 milion mc de apă. Dintre acestea, 8 sunt de peste 100 de metri, cel mai înalt fiind cel de la Gura Apelor (168 m). 6 baraje au volum de acumulare de peste 100 milioane mc, pe primul loc fiind cel de la Porțile de Fier I, cu volum de 2,1 miliarde mc.

Producătorul de energie Hidroelectrica a obținut anul trecut un profit brut de 1,6 miliarde de lei, rezultatul fiind cel mai bun din istoria companiei, a declarat, recent, Bogdan Badea, directorul general al companiei, potrivit Agerpres.

Hidroelectrica a terminat primele 6 luni din 2017 cu un profit net de 716 milioane lei și o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei. În 2016, compania a înregistrat un profit net de 1,36 miliarde lei, raportat la venituri totale de 3,39 miliarde lei. Proiectul de buget pe 2018 al Hidroelectrica estimează pentru anul acesta un profit net de 1,13 miliarde lei, venituri totale de 3,31 miliarde lei și investiții de peste 862 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrale
baraje
lacuri de acumulare
vidraru
portile de fier
autorizatie de functionare in conditii de siguranta
ministerul mediului